Concurrentiebeding bij bedrijfseconomisch ontslag met doorstart als ZZP-er

0 reacties

Beste werkdeskundigen,

Mijn vrouw bevindt zich in een situatie waarin haar werkgever haar wil ontslaan ivm bedrijfseconomische omstandigheden. Ze werkt als schoonheidsspecialiste bij een grote parfumerie. Na eerder ontslag door bedrijfseconomische omstandigheden is haar contract voor onbepaalde tijd per de ontbindingsdatum toch weer verlengd met een jaar contract en daarna weer verlengd voor onbepaalde tijd. Zij wordt nu opnieuw ontslagen waarbij haar werkgever een voorstel doet voor ontslag met wederzijds goedvinden. Gaat zij hier niet mee akkoord, dan zal hij alsnog opnieuw ontslag aanvragen bij het UWV. Er is al twijfel in hoeverre de ontslagaanvraag realistisch is. Op papier brengt mijn vrouw namelijk meer binnen dan zij kost. In het voorstel dat hij haar doet, geeft hij dan ook constant aan dat zij als ZZP-er meer kan overhouden dan in loondienst. Je vraagt je af waarom hij haar dan überhaupt wil ontslaan. Hoe dan ook hier het voorstel:

Hij stelt haar voor om als ZZP-er aan de slag te gaan, waarbij zij 2 jaar lang zonder huurkosten gebruik kan blijven maken van de salon en daarbij het opgebouwde klantenbestand kan blijven gebruiken.

Wij vragen ons nu af in hoeverre hij 'eigenaar' is van dit klantenbestand dat ook niet op papier is vastgelegd. Immers wil hij de salon afstoten, waarbij hij in feite ook de klanten afstoot. In hoeverre kan dan sprake zijn van concurrentiebeding wanneer mijn vrouw besluit om elders voor haarzelf te beginnen en klanten mee te nemen? Gaat mijn vrouw niet akkoord met het voorstel, dan zullen de salons niet gesloten worden, maar worden deze verhuurd aan andere ZZP-ers die daarbij ook gebruik kunnen maken van het klantenbestand.

Uiteindelijk is het voorstel om 2 jaar gratis van een salon gebruik te kunnen maken en zodoende een en ander op te starten als ZZP'er wel aantrekkelijk, maar met welke haken en ogen dienen we hier rekening te houden? Daarbij komt de werkgever met een behoorlijk aanvullend eisenpakket komt. Zo zal mijn vrouw in drukke perioden gratis in de winkel moeten bijspringen, moet zij de openingstijden van haar salon afstemmen op de winkel en mag zij in haar salon enkel producten van de winkel gebruiken en dus geen eigen merken promoten.

Al met al is dit nieuwe materie voor ons waar wij weinig kaas van gegeten hebben, dus alle informatie is welkom. Wij voelen ons enigszins met de rug tegen de muur gezet. De baas wil van mijn vrouw af, maar wil wel dat de salon onder zijn voorwaarden in bedrijf blijft zodat de situatie voor hem ongewijzigd blijft, behalve dat hij zelf geen financieel risico meer heeft m.b.t. de salon. Mijn vrouw moet maar kiezen of delen. Gaat ze niet akkoord met de voorwaarden, dan laat hij iemand anders hetzelfde werk dus uitvoeren. Daar komt bij dat hij zijn hele zaak in de verkoop heeft gedaan en daarom niet kan instaan voor de gevolgen wanneer de zaak wordt overgenomen en de nieuwe eigenaar geen belang heeft bij een schoonheidssalon. In dat geval kan niet worden voldaan aan het aanbod om mijn vrouw 2 jaar lang gratis de salon te laten gebruiken.

Kan dit allemaal zomaar? Welke eisen kan mijn vrouw op tafel leggen? Wat zijn onze rechten? Wat zijn de rechten van haar baas? In hoeverre is een ontslagaanvraag via het UWV met deze achtergrond haalbaar? Is het wijsheid om het hard tegen hard te spelen: Een eigen eisenpakket op tafel leggen en als hij niet akkoord gaat, moet hij het ontslag maar via het UWV aanvragen, waarna wij dit aanvechten. Uiteindelijk wil hij graag met wederzijds goedvinden uit elkaar omdat dit voor hem minder kosten met zich meebrengt. Wij twijfelen echter of dit de reden is of dat de werkelijke reden is dat hij twijfelt aan de haalbaarheid van een goedkeuring van het UWV.

NB: Mocht een en ander mbt de situatie onduidelijk zijn, dan hoor ik dat ook graag. Het is allemaal wat warrig, maar voor ons is dit ook nieuw en ingewikkeld. Alvast hartelijk dank.

dinsdag 9 juni 2015