Is er een gewichtslimitiet aan wat iemand mag tillen?
Te zwaar tillen is niet goed voor een mens. Het geeft overbelasting aan wervels en spieren. Nu werk ik voor een bedrijf dat geen CAO heeft. Elke dag stapelen we lichte producten van enkele grammen tot hele zware producten van tientalle kilo's met de hand. Het bedrijf denkt niet bepaald mee om het werk te verlichten. Nu dacht ik dat stratenmakers e.d. een gewichtlimiet hadden, maar hoe zit dat voor de mensen die geen CAO hebben?
Is er een Nederlandse of Europese regelgeving dat het bedrijf kan verplichten een actievere rol te laten spelen in het voorkomen van overbelasting van het lichaam? Verder nog de vraag wie verantwoordelijk is indien klachten toch verschijnen als gevolg van het zware werk?
Hier is geen wettelijke bepaling voor, maar over het algemeen wordt aangenomen dat 23 kilo het maximum is. Deze grens is gebaseerd op de NIOSH-methode die ook in de toelichting op het Arbobesluit 5.2 is opgenomen.
Maar het gewicht is niet de enige factor die de taak belastend maakt. Ook de frequentie, de afstand van de verplaatsing, de hoogte tot de vloer en de draaiing van het lichaam zijn van invloed. De NIOSH-methode houdt rekening met deze omstandigheden. Op basis hiervan berekent NIOSH-methode het aanbevolen gewicht. Maximaal is dat 23 kilo, maar bij extra zware omstandigheden kan dat dus nog lager zijn. Over het algemeen luidt de uitkomst maximaal 12 kg of zelfs nog veel minder.
In de bouw geldt als regel dat goederen zwaarder dan 50kg niet handmatig verplaatst mogen worden. Dus ook niet met meerdere werknemers.
http://www.arboportaal.nl/onderwerpen/fysieke-belasting/dynamische-werkh...
Je laatste vraag is bijna duidelijk, als je antwoord geeft op de vraag of je dat bedoelt, als alles volgens de regels is gegaan of als je zwaarder dan voorgeschreven moet tillen.
Ik kan dus aannemen dat de NIOSH-methode een soort adviesregel is en geen wettelijke bepaling. Het is dus indien de werkgever onwillig is geen mogelijkheid om via wettelijke regelgeving hier iets aan te doen?
Dat zou ik niet willen beweren, want die leidraden zijn natuurlijk niet voor de kat z'n viool opgesteld en niet alles hoeft specifiek in een wettelijk kader te staan om alsnog juridisch voor bepaalde gevolgen aansprakelijk te zijn. Je kan natuurlijk je werkgever wel van deze bepalingen op de hoogte stellen en op de risico's wijzen. De werkgever heeft immers wettelijk een zorgplicht en de werknemer wordt in deze beschermd door zowel art. 7:658 lid 1 BW als art. 5.2 van het "Arbeidsomstandighedenbesluit’. Het mag je duidelijk zijn, dat de bewijslast van het causale verband tussen letselschade en verrichte arbeid bij de werknemer ligt en doorgaans niet gemakkelijk is. Voorkomen is beter dan genezen moet ook hier het devies zijn, want de werkgever is niet gebaat bij een flinke schadevergoeding en de werknemer ook niet, als hij voor de rest van zijn leven arbeidsongeschikt is.
Dank je wel voor je hulp.