Bekroond door redactie: 50.000 punten behaald in een periode van 2012-2016
AN
Anne1
Aantal ontvangen sterren: 7
Bekijk details

Mag het vrij opnemen van vakantie geweigerd worden?

9 reacties

Mijn man werkt bij een bedrijf van 12 man. Ze geven commerciële computertrainingen. Hij is momenteel de enige trainer. Het is een bedrijf met erg slechte voorwaarden en ze worden steeds slechter, vandaar dat zijn laatst overgebleven collega ontslag heeft genomen. Mijn man is 58 en kan nergens anders terecht. Bovendien vindt hij zijn werk wel heel leuk, alleen het bedrijf niet.
In de regels van het bedrijf - die overigens zonder overleg zijn opgesteld en nooit gecommuniceerd - staat dit over vakantie: "Vakantievoorkeuren worden voor 1 april van elk jaar doorgegeven aan de leidinggevende. Het spreekt voor zich dat ‘vrij af’ in goed onderling overleg wordt geregeld met collega’s zodat er altijd een bezetting is. Alleen tijdens de basisschool zomervakantieweken is het mogelijk drie aaneengesloten weken verlof op te nemen. In alle
andere perioden maximaal twee weken."
Volgens het bedrijf is de vakantieperiode dit jaar 9 juli - 28 augustus. Wij willen van 29 augustus - 12 september op vakantie. Die vakantie is overigens al geboekt en aanbetaald, omdat het in voorgaande jaren nooit een probleem was. Nu krijgt mijn man op zijn aanvraag te horen 'dat hij geen vrij meer krijgt buiten die periode omdat het anders het bedrijf geld kost.'

Is een werkgever gerechtigd om dus te bepalen dat hij maar in een periode van 2 maanden per jaar vrij mag nemen? Hij werkt momenteel 5 dagen per week en 2 avonden en heeft ook recht op compensatie voor die avonden. Ook die dagen krijgt hij nu niet, terwijl in de arbeidsvoorwaarden staat dat hij er recht op heeft.

Mijn man werkt heel hard, is nooit ziek en moet naast zijn werk ook nog de systemen onderhouden, de koffiemachine bijhouden en de wc-rollen verwisselen... En dat allemaal omdat het volgens de directeur van het bedrijf slecht gaat. Diezelfde directeur die 3 auto's op naam van de zaak heeft gezet, waaronder een voor zijn tienerdochter. Auto's van de zaak waarin medewerkers niet mogen rijden als er bijv. computers vervoerd moeten worden.

We zijn een beetje wanhopig. Wat kunnen we nog doen? Mijn man is gelukkig wel lid van de vakbond.

Alvast veel dank voor de aandacht.

dinsdag 15 februari 2011