Verplichte prikactie

1 reactie

Sinds acht jaar heb ik een vaste aanstelling voor 20 uur per week bij een gemeente. Ik werk samen met vijf collega's, allen parttimers. Wij hebben een kantoorfunctie.
Onze directie heeft besloten, dat zij het hele gemeentepersoneel een halve dag beschikbaar stellen voor het opschonen van onze gemeente.
Dat houdt in, dat we een middag verplicht afval moeten prikken.
Mijn kamergenotes en ik maken daar bezwaar tegen. De actie is gepland op vijf middagen van 13 tot 17 uur. Wij zijn op verschillende dagen ingedeeld. Bij verhindering op de ingedeelde dag moeten we ruilen met een collega van onze (grote) afdeling.
Mijn directe collega's en ik werken geen van allen op vijf dagen per week of hele middagen. Hoe we ook zouden ruilen, de actie valt altijd (voor een deel) buiten werktijd.
Wij maken om meerdere redenen bezwaar tegen de actie en de verplichte deelname daaraan. Ik zal de hele opsomming hier achterwege laten. Onze belangrijkste vraag is: kan de directie ons verplichten om in onze eigen tijd werk te doen? Werk dat bovendien niet in onze functieomschrijving staat?

woensdag 7 april 2010