Copyrighted T-shirt design gebruikt

0 reacties

Hallo,

De situatie is als volgt:

Ik zit bij een studentenvereniging met alleen vrijwilligers. Wij kregen vandaag een telefoontje dat het ontwerp wat wij gebruiken voor onze T-shirts kennelijk een copyrighted ontwerp is en zonder toestemming wordt gebruikt.

Wij waren in de veronderstelling dat dit ontwerp door een oud lid zelf was gemaakt. Hoogstwaarschijnlijk niet dus. Wij zijn nu aan het uitzoeken het het precies zit en wat onze mogelijkheden/problemen zijn.
In het gesprek hadden ze het over het terug nemen en vernietiggen van de bestaande Tshirts die wij hebben uitgedeeld aan de studenten (rond de 100 personen) en compensatie (het bedrag "duizend(en)" werd al genoemd).

Als vrijwilliger organizatie kunnen wij dit bedrag zelf niet zomaar opbrengen, ik zou daarom graag willen weten wat onze opties zijn.

1) In hoeverre is de organisatie aansprakelijk, en/of de student die (zonder contract) het ontwerp heeft aangeleverd en zei dat het zijn ontwerp was?

2) Als zij besluiten echt een compensatie te willen ontvangen, hoe zal dit te werk gaan?
- Hoe lang duurt zo'n juridisch traject, en wat is de kans van slagen bijvoorbeeld?

3) De studentenvereniging heeft een hoop doorloop en elk jaar nieuwe vrijwilligers. We zijn officieel een Stichting bij de Kamer van Koophandel. Zowel de KvK als de bankpas staan geregistreerd op namen van oud-leden. In hoeverre kunnen zij aansprakelijk worden gesteld?

4) In een worst-case-scenario; is er een mogelijkheid om onszelf failliet te verklaren? En eventueel opnieuw te beginnen onder een andere naam?

Wij hebben uiteraard gelijk besloten het Tshirt ontwerp niet meer te gebruiken of uit te delen. Wij begrijpen dat je niet zomaar copyrighted materiaal kan gebruiken zonder toestemming en het feit dat wij het niet wisten dat het een copyrighted ontwerp was zal waarschijnlijk niet veel uitmaken in een rechtzaak, mocht dat er van komen. Het zou echter zonde zijn als een hele organisatie blut moet gaan door de leugen van een oud-lid.

Hoe kunnen wij dit het beste oplossen?
Ik hoor graag advies.

woensdag 26 augustus 2015