portretrecht

6 reacties

Vorig jaar heb ik iemand met zijn paard en zijn hond gefotografeerd in het bos. Dit was op mijn verzoek omdat ik destijds op de Fotovakschool zat en deze fotosessie als huiswerkopdracht wilde maken. (Even een zijspoor: de man in kwestie wilde per se zijn hond mee, ook al was de hond nog nooit eerder mee geweest met het paard, dat was heel erg onhandig en storend tijdens het fotograferen. Nu achteraf zie ik dit als een vooropgezet idee van de man. Ook wilde hij bepalen hoe hij op de foto kwam. Ik weet mijn beperkte overwicht ten aanzien van het poseren aan mijn gebrek aan ervaring. Nu de stukjes bij elkaar vallen denk ik dat de fotosessie hem goed uit kwam voor een doel dat hij toen al voor ogen had).

Destijds heb ik hem een link naar mijn picasa-account gestuurd en hem afdrukken (die ik maakte) aangeboden. Ik heb nooit meer iets van hem vernomen, zelfs geen compliment over mijn foto's. Sterker nog, hij had een vriend die betere foto's maakte, ...tja.

Nu, een jaar later zag ik een advertentie van een paardenbedrijfje bij mij in de buurt, iets met natuurlijk paardrijden. Als geinteresseerde in paarden, zocht ik de website op en zag tot mijn stomme verbazing dat dit bedrijf van de man is die ik destijds heb gefotografeerd. Hij heeft drie van de foto's die ik heb genomen op zijn website geplaatst, waarvan hij er bij een de auteursvermelding achterwege heeft gelaten.
Ik heb hem nooit toestemming gegeven voor het gebruik voor commerciele doeleinden en hij heeft destijds nooit openlijk te kennen gegeven de foto's daarvoor te zullen gebruiken (hoewel ik dus denk dat hij dat toen wel al wist en van plan was).

Ik ben van mening dat hij nu onrechtmatig gebruik maakt van mijn foto's. Maar de vraag is of dat ook echt zo is. Is hier sprake van portretrecht? Is het dan ook zo dat hij de door mij gemaakte foto's zomaar mag gebruiken zonder mijn toestemming???

Omdat het destijds een studieopdracht was, heb ik er geen geld voor gevraagd. Ik had het ook immers zelf aangeboden. Toch vind ik nu, nu achteraf blijkt dat hij mij als goedkope fotograaf heeft gebruikt, dat hij er eigenlijk voor zou moeten betalen.

Heeft iemand hier ervaring mee?
Graag ontvang ik reacties op mijn verhaal.

dinsdag 8 november 2011