Belastingdienst en afhandeling testament.
Tante heeft geld nagelaten aan neven en nichten. Alles is netjes door notaris op papier gezet en iedereen heeft bericht gekregen. Alleen de belastingdienst wikkelt niet af. Het duurt nu al 2 en half jaar. Is dit normaal ?
Je doelt waarschijnlijk op de erfbelasting (vroeger succesierecht genaamd), zoals de belasting op verkrijgingen krachtens erfrecht voor nalatenschappen van na 2009 heet. Of het successierecht (als het overlijden nog van voor 2010 is).
Vaak doet de Belastingdienst helemaal niets. De afwikkelingen van erfbelasting/successierecht kosten vaak meer dan dat zij opbrengen. Het kan zijn dat de Belastingdienst, al dan niet na een voorafgaand inlichtingenformulier, besluit er geen werk van te maken. Dat is vooral het geval als men vermoedt dat er toch geen belasting uit zal rollen.
Mogelijk is daarvan al lang geleden een kennisgeving verstuurd, maar heb je die gemist of is er iets misgegaan met de postbezorging.
Wil je het zeker weten, vraag dan even na bij de Belastingdienst of er nog een aanslag erfbelasting/successierecht te verwachten is. Als de zaak nog onder de notaris is en de aangifte voor de erfbelasting/successierecht indertijd via de notaris is gelopen, zou je ook de notaris hiernaar kunnen vragen (aannemende dat deze ook bij de Belastingdienst heeft geïnformeerd en niet al twee jaar heeft zitten afwachten zonder iets te doen).
Het overlijden is nog voor 2010 in februari 2009 en notaris heeft netjes alle 32 neven en nichten bericht gestuurt van de bedragen die zij ontvangen , met de belasting eraf. Maar de afwikkeling gaat niet verder want de belastingdienst wikkelt het niet af. Wat dan weet ik niet, wij hebben van notaris schrijven hiervan gehad , maar het blijft vaag en we zijn twee en half jaar verder en tja, je schijnt notarissen ook al niet meer te kunnen vertrouwen, net als de banken.
Maar is twee en half jaar normaal ??
Is zelf contact opnemen met belastingdienst een optie, kan dat?
Informeer eerst eens bij de notaris. Zijn kantoor zal waarschijnlijk wel de "gekozen woonplaats" zijn voor de successieaangifte (de belastingaangifte voor wat tegenwoordig "erfbelasting" heet en vroeger "recht van successie").
Als de notaris de bedragen al heeft uitgekeerd, met de belasting eraf, zal hij waarschijnlijk ook de aanslag hebben gekregen. De notaris moet die dan kunnen overleggen aan de belanghebbenden (die neven en nichten).
In dat geval hoeft de Belastingdienst niets meer "af te wikkelen". Ik neem aan dat de inkomstenbelasting van tante ook is afgewikkeld, want anders zou de notaris niet uitbetalen, of althans voorlopig nog niet alles.
Als niet duidelijk wordt gemaakt wat er nog meer "af te wikkelen" is, door de notaris en/of de Belastingdienst, of de nalatenschap uit méér bestaat dan die geldsommen en wat daarmee dan moet gebeuren, of er nog meer erfrechtelijke verkrijgers zijn en of aan de notaris een ruimere opdracht is gegeven dan alleen het uitbetalen van die geldsommen en de afwikkeling van het successierecht, is het voor anderen niet duidelijk hierin verder te adviseren.
Een notaris kan overigens niet de Belastingdienst tot spoed dwingen. Daarom meteen al genererend notarissen en in één moeite door meteen ook maar "de banken" als een onbetrouwbaar zootje neerzetten, omwille van één zaak en zelfs nog voordat je in die zaak van de hoed en de rand weet, en dat hier meteen gaan staan verkondigen, gaat hier toch iets te ver en dient geen enkel doel m.b.t. de vraagstelling. Het is beledigend (en tekent vooral jezelf) en het haalt je vraagstelling onderuit. Wat wil je ermee bereiken? Je riskeert zo alleen maar dat men je niet meer serieus neemt.
Meen je op goede gronden dat de notaris tekort is geschoten in zijn dienstverlening, dan is er een klachtenprocedure: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rechtspraak-in-nederland/vraag-e... of http://www.knb.nl/over-knb/klachten/klacht-indienen-bij-de-kamer-van-toe....
Maar om terug te komen op je vraag/opmerking: informeer eerst eens bij de notaris.
Het niet van de hoed en de rand afweten, komt mijns inziens door de slechte voorlichting of informatievoorziening van de Notaris.
De notaris heeft half jaar geleden laten weten, dat de belastingdienst de inkomstenbelasting nog niet heeft afgewikkeld. Maar ik heb geen enkel idee hoelang de belastingdienst hierover doet.Ik hoor overal om mij heen dat gelijksoortig zaken al lang zijn afgehandeld, dan ga je toch twijfelen, zeker als hier nooit mee te maken hebt. En het feit dat er in de woonplaats van de notaris een notaris in het nieuws was gekomen, die er met geld van cliënten vandoor was gegaan. Hierdoor maak ik mij zorgen. Maar heb inmiddels buiten de Notaris om contact gehad met belastingdienst, zij zijn nog bezig met de inkomstenbelasting van 2010. Als leek snap ik niet dat dit lang moet duren, aangezien tante al bijna een jaar dood was in 2010, dus veel inkomsten kunnen er niet geweest zijn. Ik wacht maar af.
Ik begrijp je ongerustheid over notarissen als je in de media dat soort berichten leest. Maar dat wil niet zeggen dat de notaris in jouw zaak de zaak niet correct afhandelt. Media hebben een sterke invloed op de beeldvorming bij de "gewone burger" (niet alleen over "de" notarissen), maar gelukkig zijn gevallen van rotte notarissen die je smeuïg uiteengezet in de media leest (voor zover die berichten ongekleurd en juist zijn) nog altijd de hoge uitzonderingen en niet de regel.
Jouw notaris lijkt inderdaad de waarheid te hebben gesproken over de Belastingdienst. Hij kan de Belsatingdienst niet tot spoed dwingen.
Wel had hij naar jouw toe iets duidelijker kunnen zijn en je inzage kunnen geven in de correspondentie tussen zijn kantoor en de Belastingdienst, even aannemende dat jij een van de belanghebbenden bent in deze nalatenschapszaak (want een notaris heeft een geheimhoudingsplicht jegens niet-belanghebbenden). De notaris heeft dan wel niet de macht de Belastingdienst - "leuker kunnen we het niet maken" - sneller te laten werken (je weet ook niet waaróm het daar zo lang duurt), maar een kort en zakelijk briefje naar de Belastingdienst sturen met het verzoek de stand van zaken door te geven en een indicatie te geven voor een datum van afwikkeling (en bij het naderen van die datum nog even een herinnering), zal de notaris, van wie wel een actieve houding mag worden verwacht, na verloop van tijd toch wel hebben gedaan?