CBR + Alcoholslot + dubbele bestraffing

20 reacties

Goedemorgen,
Vorig jaar rond Mei reed ik met teveel drank op achter het stuur, dit was harstikke fout dat weet ik, daarvoor heb ik nog nooit met drank op achter het stuur gezeten.
Ik ben staande gehouden en moest blazen, en blies een F… daarmee werd ik meegenomen naar het politieburo om te blazen op zo’n apperaat. Daar blies ik omgerekend 1,3057 promille.
Mijn rijbewijs werd ingehouden en ik zou bericht krijgen wanneer ik hem terug zou krijgen en/of ik hem nog wel terug zou krijgen.
Ik ben mijn rijbewijs 40 dagen kwijt geweest en moest bij de officier van justitie komen. (dus geen rechter) die besliste voor mij een boete van 650,- 40 dagen rijbewijs kwijt(dat had ik er toen bijna opzitten) en 2 jaar voorwaardelijk en daarmee was de zaak wat hun betreft klaar.
Op 11 december 2013 kreeg ik ineens een pakket in de bus van het CBR dat ik alsnog verplicht was om aan het ASP mee te doen en of ik nog even 350,- wou overmaken. Ik heb hierbij een advocaat in de hand genomen (Van Oosten) om naar de zaak te kijken en mij te helpen.
Ik ben zwaar afhankelijk van mijn rijbewijs (werk bij een autobedrijf) en mijn baas kan niet in elke auto waarin ik rij een slot gaan bouwen. Ik heb besloten om er niet aan mee te doen, kortweg omdat ik de financiele middelen daar niet toe heb.. Ik zit nu dus al 9 maanden zonder rijbewijs en mijn baan staat inmiddels op de tocht omdat ik eigenlijk alleen nog maar kantoorwerk kan doen en/of klussen hier op de zaak (maar dat houd ook een keer op)

Inmiddels zit ik dus ook al 9 MAAND te wachten op een reactie van het CBR. Het enige wat ze gestuurd hebben is dat ze het bezwaar in goede orde hebben mogen ontvangen.

Laat ik voorop stellen dat het harstikke fout is om met drank op achter het stuur te gaan zitten en dat ik het alcoholslot opzich een goede bestraffing vind, maar niet op de manier hoe het slot en alles nu werkt.

Je word eerst door justitie gestraft door 40 dagen je rijbewijs kwijt te zijn + 2 jaar voorwaardelijk en 650,- boete en dan komt er een HALF JAAR later alsnog een ASP bij. Dit klopt van geen kant. Tuurlijk is het terecht dat je een straf hoort te krijgen omdat je met drank op achter het stuur kruipt, en ik was ook harstikke fout om dat te doen daar ben ik me wel van bewust. Maar dubbele bestraffing? Het CBR die rustig alle tijd neemt om de zaak in behandeling te nemen, als je belt word je niet serieus genomen en wimpelen ze het af, en de kans dat ik ontslag krijg omdat in letterlijke woorden “wij hebben een autobedrijf dus ja eerste vereiste is een rijbewijs om je taken te kunnen voldoen” en omdat ik het financieel gewoon niet kan betalen (+/- 5000,-!)

En nu hoor ik dat als ik er voor kies om 5 jaar(!) mijn rijbewijs niet zou terug willen en dus niet mee zou doe aan het ASP ze na die 5 jaar alsnog kunnen besluiten om je mee te laten doen aan het ASP. Het is toch belachelijk…

En vrachtwagen chauffeurs en buschauffeurs dan? Die komen er mooi onder vandaan.

Denkt u dat dat de enige mensen zijn die afhankelijk zijn van hun rijbewijs?

Wat denkt u van de vertegenwoordigers, automonteurs, taxi chauffeurs en koeriers om maar wat te noemen? Die komen allemaal zonder werk te zitten of zijn inmiddels al werkloos omdat hun baas het slot niet willen inbouwen in de bedrijfsauto en/of ze kunnen het financieel gewoon niet betalen.

Ik denk dat er nog is écht kritisch naar het ASP gekeken moet worden, want ik ben niet de enige die boos is over deze gang van zaken.
Ik vind dat je iedereen apart moet behandelen en niet alles over 1 kam scheren.

Het maakt niet uit of je nu 1x bent gepakt met teveel drank op en je hele leven braaf bent geweest en nog nooit met justitie/politie in aanraking bent geweest en/of al meerdere keren.

Iedereen is voor het CBR gelijk en krijgt direct een ASP aan de broek! Behalve bus chauffeurs en vrachtwagen chauffeurs omdat die afhankelijk zijn van hun rijbewijs en daarmee hun baan kunnen verliezen.

Wat denkt u van al die andere mensen dan die het niet kunnen betalen? En die ook afhankelijk zijn van hun rijbewijs?

Allemaal maar de WW in?
Ik heb genoeg gelezen en gehoord over hele gezinnen die kapot zijn gegaan door deze “sanctie”, mensen die op straat komen te staan hun huur / hypotheek niet meer kunnen betalen, die hun baan verliezen, die totaal aan de grond zitten doordat ze het niet kunnen betalen en daarmee dus ook voor 5 jaar niet meer mogen auto rijden en hiermee hun vrijheid verliezen. En dan nog de wetenschap hebbende dat als die 5 jaar voorbij is het CBR je alsnog kan verplichten om mee te doen aan het ASP.

Nogmaals drank + verkeer gaat niet samen nee. En ik heb mijn lesje wel geleerd!

Maar moeten wij dan zo erg bestraft worden? En moet dan iedereen over dezelfde kam geschoren worden zonder dat er rekening word gehouden met de persoonlijke situatie en verleden?

Met vriendelijke groet,
Peter

vrijdag 12 september 2014