Geen recht op bijstandsuitkering i.v.m. erfenis van mijn dochter

2 reacties

Hallo,

Ik ben sinds donderdag aan het googelen naar "de oplossing" maar ik kom vrijwel alleen verouderde zaken tegen. Vandaar dat ik mijn probleem hier voorleg in de hoop dat iemand mij kan helpen.

Na 22 jaar dienstverband bij hetzelfde bedrijf werd het bedrijf eind 2011 failliet verklaard (mismanagement van de nieuwe eigenaren). Hierna heb ik 25 maanden recht op WW uitkering gekregen. Aangezien de periode 2011 t/m heden voor mij heel slopend is geweest en ik nog herstellende ben van e.e.a., moest ik per 1 februari 2014 een bijstandsuitkering aanvragen.

Ik ben een alleenstaande moeder met een dochter van 8 jaar.

Bij SoZaWe heb ik mijn hele doopceel moeten lichten. Dat vond ik geen bezwaar want ik ben van mening dat men niet zomaar een uitkering mag ontvangen in Nederland. Ik heb aan alle "eisen" voldaan en niets stond de uitkering nog in de weg. Totdat ik afgelopen donderdag gebeld werd door mijn zaakbehandelaar bij SoZaWe. Tot mijn grote ontsteltenis, shock maar vooral heel veel verdriet blijkt dat ik niet in aanmerking kom voor een bijstandsuitkering omdat mijn dochter in 2011 een bepaald bedrag geërfd heeft en mijn wettelijk "toegestane vermogen" ad € 11,700,00 hierbij met een paar duizend euro overschreden is.

Ik heb niet de beschikking over de erfenis. Dat wilde ik expres niet want de erfenis was bestemd voor mijn dochters toekomst en ik wil absoluut geen cent van dat geld hebben. Het geld is geschonken voor haar studie. Dit staat ook in het testament. Helaas blijkt dit artikel een "algemene bepaling" te zijn waarvan SoZaWe zegt dat deze niet van toepassing is.

Ik moet van SoZaWe eerst de erfenis van mijn dochter "opeten" tot het toegestane bedrag van € 11,700,00. SoZaWe stelt dat, ook al staat het geld niet op mijn naam, ik het toch moet gebruiken voor levensonderhoud voor mijzelf en mijn dochter en dit vind ik zo erg! Ben er echt kapot van.

Kan iemand mij vertellen hoe ik dit kan aanvechten en wel z.s.m. want mijn WW uitkering is per 1 februari gestopt en ik weet niet eens hoe ik deze maand moet rondkomen.

Alvast bedankt!

zondag 23 februari 2014