Verjaringstermijn/verworven rechten in Burgelijk Wetboek?

4 reacties

Allen, ik ben opzoek naar een artikel in BW waarin iets is opgenomen over een verjaringstermijn/verworven rechten betreffende een schutting etc.
Even de situatie schetsen. Ik ben eind 2014 begonnen met het afbreken van een gedeelte van mijn schutting. Deze schutting bestond uit groen, hout en ijzer. De palen van de pergola stonden op instorten. De pergola was voorzien van een (natuurlijk) dak. De schutting was op de meeste plaatsen meer dan 2 meter hoog en staat aan de openbare/doorlopende weg.
De oude schutting werd dus vervangen door een nieuwe (steen, hout en groen) en op de plaats van de pergola zou nu een vast dak komen (waranda). De buitenkant (straatzijde) zou wederom met groen worden bekleed. Buren waren helemaal met de veranderingen eens. Tot zover ging alles goed.
Tijdens het bouwproces kwam er een ambtenaar van de gemeente langs en liet de bouw stopzetten. De regels voor nieuwbouw van een schutting waren volgens hem veranderd en daar hadden wij ons aan te houden. Op internet de regels opgezocht en daar had men wel een punt. Maar het betrof vervanging van het oude. In onze gemeente heb je daar dus een omgevingsvergunning voor nodig. De schutting staat op tuinbestemming, ongeveer 30 cm van de rooilijn af, waar wel een bijgebouw gebouwd mag worden van zelfs 3 meter hoog. Maar omdat ik al een investering had gedaan van ruim 4000 euro was het wel heel zuur om de situatie af te breken en te verplaatsen met 30 cm! De gemeente blijft zwart/wit denken en geeft wel toestemming voor een schutting van max 2 meter hoog, maar er mag geen vast dak komen! De oude situatie heeft er ruim 18 jaar gestaan!! U begrijpt mijn frustratie waarschijnlijk wel.
Wie o wie kan mij een gouden tip geven? Staat er iets in het BW waarmee ik kan gaan schermen? Dank.

maandag 23 maart 2015