Bemiddelingskosten / verhuurderskosten

1 reactie

In mijn huurcontract staat dat ik geen bemiddelingskosten betaal. Echter, mijn makelaar heeft het volgende artikel in het huurcontract gezet:

Verhuurder brengt, in verband met werkzaamheden die de verhuurder maakt bij het
(opnieuw) verhuren van een leeg gekomen woning, kosten in rekening bij de huurder ter
hoogte van € 217,80. Deze zogeheten verhuurkosten zijn kosten voor bijvoorbeeld het
opmaken/op laten maken van de huurovereenkomst en/of voor het rondleiden van aspirant huurders door de woning. De verhuurkosten dienen tezamen met de huursom van de eerste betaalperiode en de genoemde borg aan de verhuurder, of de door verhuurder aangewezen bemiddelaar, voldaan te worden.

Het opmaken van het contract en het rondleiden is gedaan door mijn makelaar, niet door de verhuurder. De kosten heb ik ook over moeten maken naar de makelaar. Of deze kosten daadwerkelijk naar de verhuurder zijn gegaan en niet naar de makelaar, is niet meer te achterhalen omdat de woning van eigenaar is gewisseld en ik geen contactgegevens heb van de oude eigenaar. Naar mijn mening zijn deze kosten dus ook niet naar de verhuurder gegaan maar naar de bemiddelaar (makelaar), aangezien zij al het werk hebben verricht, en ik niet zou kunnen bedenken waar de makelaar anders zijn commissie vandaan haalt. Ik woon zelfstandig en heb de makelaar geen opdracht gegeven om een woning voor mij te zoeken.

Nu is mijn vraag: zijn dit niet gewoon verkapte bemiddelingskosten en daarom verboden? Of is het toegestaan om op deze manier kosten te verhalen bij de huurder?
Alvast bedankt!

dinsdag 25 september 2018