Huurbaas dreigt met onredelijke huurverhoging

5 reacties

Ik huur sinds 1 februari 2016 een mooie bovenwoning in een pand met een (sinds dien leegstaande) winkel op de begane grond. Sinds afgelopen zomer is het pand overgekocht door een particulier (voorheen was het pand in bezit van een woningcorporatie). Dit veranderde niks aan mijn huurvoorwaarden of huurprijs. Afgelopen maand is er wederom een willekeurig bod gedaan op het pand door een andere particulier , terwijl het niet nogmaals te koop stond.
Nu probeert mijn huisbaas me eruit te krijgen, wat dus niet zomaar kan aangezien koop geen huur breekt, maar heeft hij wel al gedreigd met een huurverhoging van minimaal €500 als ik niet vrijwillig weg ga. Hij is bereid en actief zoekend naar andere vervangende woningen, echter alles wat hij aangeboden heeft komt bij lange na niet in de buurt van mijn huidige woning op het gebied van grootte, prijs, ligging, voorzieningen, afwerking etc. Ik werk hieraan mee, en laat me niet uit over wat ik ervan vind, alleen om onenigheid en verdere dreigementen te voorkomen.

Mijn woning is geen sociale huurwoning en heeft dus een geliberaliseerde huur. Dit betekent dat de verhuurder de huurprijs zonder limiet mag verhogen. Zodra mijn huisbaas mij een nieuw contract aanbied met nieuwe huurprijs kan ik dit weigeren. Mijn vraag is: wat gebeurt hierna?
- Moet ik naar de rechter stappen, of kan ik beter afwachten?
- Waar baseert de rechter zijn uitspraak op?
- Kan de verhuurder alle gemaakte kosten hiervoor op mij verhalen?
- Hoe moet ik verder communiceren met mijn huisbaas?
- Hoe kan ik dit allemaal betalen?

Ik moet hard werken om mijn huur te kunnen betalen en dat doe ik graag omdat ik erg graag woon waar ik woon, ik wil eigenlijk helemaal niet verhuizen. Ik ervaar erg veel stress door deze situatie en begin het gevoel te krijgen dat het recht alleen voor de rijken geldt. Heb ik uberhaupt wel kans op rechtvaardigheid in dit geval, of moet ik mijn lot als plebs maar gewoon accepteren?

zondag 2 december 2018