Huurbescherming zonder contract

1 reactie

Hallo! Toen mijn ex uit ons huis vertrokken is is er afgelopen juni een huisgenoot ingetrokken die ik via via kende.
Het was een beetje een moeilijk persoon, ik zal er niet onnodig ver over uitweiden maar toen hij afgelopen vrijdag laat dronken thuis kwam hebben wij wat woorden gehad. Niets ernstigs maar gewoon wat er kan gebeuren wanneer dingen te lang spelen en te hoog oplopen.
Ik heb vanaf het moment dat hij bij mij in huis kwam geprobeerd samen te gaan zitten om wat regels te maken maar hij gaf daar weinig om. Achteraf zie ik natuurlijk in dat ik toen harder op mijn strepen had moeten staan maar door het vertrek van mijn ex moest ik snel een huisgenoot vinden omdat ik bang was op straat terecht te komen omdat ik in mijn eentje niet de hele huur kon betalen.
Een week voor hij vertrok heb ik nadat er eigendom van mij beschadigd geraakt is en er met meerdere dingen in het huis die op het eerste gezicht logisch lijken verkeerd om werd gegaan toch besloten om een mail op te sturen met punten (regels en voorstellen) om het voor ons samen zo leefbaar mogelijk te maken. Ik gaf hem daarin direct de ruimte om zelf ook aanpassingen of toevoegingen te doen maar na dagen achter elkaar ernaar te vragen had hij de mail nog steeds niet gelezen.
Uiteindelijk heb ik hem zover gekregen om met me te gaan zitten om het door te nemen maar participeerde hij niet echt in het gesprek. Hij zei dat hij alles wel prima vond en het ermee eens was maar omdat hij zelf nog geen punten kon toevoegen hebben we het nog niet getekend.
Ik werk heel veel en toen ik 2 dagen later voor het eerst na ons gesprek weer thuis kwam had hij meerdere regels gebroken. Toen ik hem daar oprecht heel rustig op aansprak via een whatsappbericht reageerde hij heel defensief. Ik ben daar heel rustig onder gebleven maar heb wel voet bij stuk gehouden.
Een paar uur later kwam hij dus dronken thuis en viel mij verbaal aan waarop wij wat woorden hebben gehad waarna hij zich terugtrok op zijn kamer.
De volgende ochtend werd ik wakker omdat hij met heel veel kabaal zijn spullen aan het inpakken was en vroeg ik of hij van plan was te vertrekken. Ik probeerde nog rustig met hem te gaan zitten praten maar we kwamen er niet meer uit en hij wou Hoe dan ook dezelfde dag nog vertrekken.
Ik wees hem op de maand opzegtermijn die ik ook in mijn (ongetekende) lijst verwerkt had en vroeg hem of hij zich daar wel aan ging houden omdat ik anders natuurlijk mijn huis kwijt zou kunnen raken omdat ik in een week niet een nieuwe huurder kan vinden en dat wou hij niet helemaal toezeggen. Hij zei dat we het daar van de week wel over zouden hebben.
Nu weer 2 dagen later heb ik hem een heel kalm bericht gestuurd dat ik hoop dat alles goed is gegaan met het verhuizen en dat we het even goed moeten regelen met op tijd zijn huur schriftelijk opzeggen en de laatste maand betalen. Daarop antwoorde hij dat ik onder andere verantwoordelijk ben voor de kosten van het verhuisbedrijf wat hij zaterdag heeft ingehuurd en dat we dan wel quitte zouden staan. Ik zei hem dat hij helemaal niet had hoeven vertrekken en dat ik dus niet zie hoe ik daar verantwoordelijk voor ben en toen heeft hij gezegd dat hij geen andere keuze had omdat ik hem zou hebben bedreigd. Ik heb hem uiteraard nooit bedreigd en zei hem ook heel rustig dat ik het gewoon graag eerlijk samen wou oplossen maar hij heeft mij direct geblokkeerd.

Mijn vraag is nu hoe ik het beste met deze situatie om kan gaan. Ik heb geen contract maar heb hem wel bij de woningbouw ingeschreven. Dat was er nog niet doorheen maar het is aantoonbaar dat ik ze zijn gegevens e.d. van te voren heb gestuurd. Ook kan ik aantonen dat hij de afgelopen 3 maanden de helft van de huur heeft overgemaakt. Wat zijn mijn rechten en wat is nu de beste aanpak?

maandag 21 augustus 2017