Thermostaat bij de buren

5 reacties

Ik huur een appartement in een woning die opgesplitst is. Ik zit er nu zo’n twee jaar, maar de laatste tijd heb ik veel problemen met verwarming.
De thermostaat hangt bij de buren. Als die afslaat (doordat het daar warm genoeg is), gaat mijn verwarming dus ook niet meer aan. Ik heb dagen dat ik het onmogelijk warm kan krijgen (dan zeur ik niet over of het 20 of 21 graden is, dan heb ik het over max 15 C overdag in huis). We hebben overlegt, en zij hebben in principe de thermostaat hoog staan en de verwarmingsknoppen laag, maar dit gaat niet altijd goed.
Ik wil gewoon mijn huis warm kunnen krijgen, zonder te hoeven wachten tot de buren thuis zijn en van hun medewerking afhankelijk zijn.

Ik huur via een makelaarskantoor, de huiseigenaar zit in het buitenland. De makelaar zegt dat opsplitsing van de thermostaat zo’n €900 kost, en het aan de eigenaar is om te bepalen of hij dat wil. De eigenaar vind dat het maar moet blijven zoals het is. Er waren met vorige huurders schijnbaar geen klachten (met mij het eerste anderhalf jaar ook niet, de buren stookten zoveel dat ik niet hoefde), en ik kan me zo voorstellen dat hij geen zin heeft het geld neer te tellen.
Ik huur echter een zelfstandig appartement en het lijkt mij dat deze situatie voor geen meter klopt.

Heb ik hierin gelijk of niet? Wat voor een wetten gaan hierover? Is er ergens hulp te krijgen als ze het niet aanpakken? (huurprijs onder liberalisatiegrens, als dat nog iets uitmaakt)

Bij voorbaat dank!

vrijdag 23 februari 2018