Uit de hand gelopen haag op erfafscheiding

1 reactie

Mijn partner en ik huren sinds februari een woning, rijtjeshuis op de hoek. Voor ons woonden hier mensen die doordat ze o.a. slecht ter been waren vrijwel geen tuinonderhoud hebben gepleegd. We zijn nu bezig met het verwijderen van de enorme hoeveelheid begroeiing in de achtertuin, maar de haag is een lastig geval.

Tussen ons en de buren staat een rij haagbeuken als erfafscheiding. Door het gebrek aan onderhoud is deze in de loop der jaren enorm geworden, tot het punt waarop hij nu met zijn grofweg 8 meter boven de huizen uitsteekt. Wettelijk mag de erfafscheiding maar 2 meter hoog zijn. Er moet dus hoe dan ook iets aan deze haag gebeuren.

Normaal gesproken is het tuinonderhoud de verantwoordelijkheid van de huurder, maar gezien het formaat van deze haag is het een lastig geval. Wij zijn immers niet schuldig aan het slechte onderhoud van de tuin, aangezien wij hier nog maar kort geleden zijn gekomen en dit is veroorzaakt door structureel slecht onderhoud van vorige bewoners.

Overheid en juridisch loket geven aan dat de wetgeving hier niet duidelijk over is. Gezien het formaat kan voor ons namelijk ook een argument worden gemaakt dat dit een te grote klus is om nog onder het besluit kleine herstellingen te scharen, en dat het daarmee onder grote reparaties valt.

Overigens is het terugsnoeien tot 2 meter eigenlijk geen optie: een specialist op het gebied van deze bomen geeft aan dat de bomen het waarschijnlijk niet overleven als je er meer dan 1/3 van afhaalt. Aangezien het hier gaat om ruim driekwart (bovenin zitten meer takken en blad dan onderin) zijn de kansen behoorlijk klein en is het dus hoe dan ook wijzer dat deze haag wordt verwijderd en een nieuwe afscheiding geplaatst.

Heeft iemand ervaring met dergelijke zaken, aangezien de wet er niet duidelijk over lijkt te zijn?

vrijdag 22 juli 2016