Verhuurder kosten en vergoeden

5 reacties

Per 1 juni huren wij via particuliere huur een huurwoning. Het is een oude woning en er is echt 30 jaar niks aan de woning gedaan. Wij wisten dat er veel moest gebeuren (deuren, kozijnen,muren verven).Al snel bleek toen wij 5 lagen behang van de muren afhaalde dat er veel meer nog mis was met de woning dat wij al dachten. Overal zaten scheuren en was het stucwerk eraf en zelfs leidingen waren zichtbaar. Na veel gezeur en zelf moeten zoeken naar een bouwbedrijf kregen wij akkoord om een aantal muren te laten maken en stucen. Dat terwijl er in de overeenkomst duidelijk staat dat de muren behang en saus klaar moeten zijn.
Door het lange wachten op een akkoord en toestemming van de eigenaar wonen wij nog steeds niet in het huis. Sinds eind vorige week is het boven klaar. En deze week worden de muren beneden klaar gemaakt.
Gelukkig want nu kunnen wij zelf eindelijk verder met behangen en sausen om vervolgens vloeren te kunnen gaan leggen.
Nu is mijn eerste vraag is het een optie om een klacht in te dienen om huur terug te vragen? En zo ja hoe veel is dan normaal?
Aangezien wij over en week al voor de derde keer huur betalen zonder er te kunnen wonen en een maand extra huur als borg betaald hebben.
De verhuurder zegt elke keer dat ze er niks van af wisten van de staat van het huis maar ja als je 30 jaar niks doet weet je dat het tijd word om onderhoud te plegen.
Zo zijn er ook nog meer zaken die lang duren. Zo is een een geleden pas de badkamer gereinigd terwijl gezegd werd bij de bezichtiging in mei dat dit al zou gebeuren.

Daarnaast hebben wij toestemming gevraagd om een erfafscheiding te plaatsen, laminaat in de gehele woning te leggen en een luxere keuken te plaatsen.
Nou kregen wij na veel vragen een brief met toestemming hiervoor. Allee. Tot mijn verbazing willen ze wel als wij er ooit uitgaan dat zij dan alles zonder vergoeding naar ons overnemen als het nog in goede staat is.
Is dit normaal? In de overeenkomst staat dat wij voor al die dingen zelf verantwoordelijk zijn en zelf moeten onderhouden. Dat lijkt mij normaal maar het toestemming verlenen maar wel alles willen overnemen zonder vergoeding lijkt mij erg raar en vind ik ook onacceptabel.
Wij hebben het hele huis al onder handen genomen. Wij leggen zelf (uiteraard met toestemming) zelf elektriciteit kabel naar de garage. Hier is nog geen licht of electra punt. Mijn man heeft zelf het beneden toilet wat oud en vies was onder handen genomen en wij plaatsen zelf, met toestemming daar een hangend toilet en dus ook nieuwe tegels tegen de wand en vloer.
Wij doen veel. Wij willen het graag wat opknappen en mooi maken. Maar de verhuurder wil het liefst niks doen en niks vergoeden. Zoals er al 30 jaar niks gedaan is.

Kortom zijn hun aansprakelijk voor het jaren lang niks doen en moeten hun ons nu tegemoet komen in de huurkosten? Aangezien het nog wel even duurt voordat wij daar kunnen gaan wonen?

dinsdag 18 juli 2017