Woningbouw laat gezin 7 maanden leven in (vrijgekomen) asbest (Amosiet)

9 reacties

Het is 18 Januari 2018 toen ik er achter kom dat er bij ons in de woning asbest aanwezig was..
Het is duidelijk zichtbaar dat er in de plaat, waar het asbest zich bevind ( zit een sticker op: achter deze plaat zit asbest Amosiet) meerdere gaten zijn geboord. Gezien de bouten die door de plaat heen zitten, is het te zien dat het oudere bouten zijn. Deze bouten steken aan de andere kant van de muur der uit.
Zoals eerder vermeld pas op 18 januari ontdekt, nadat ze de CV ketel al een tijdje daarvoor hadden vervangen.
Dit kenbaar gemaakt bij maasdelta dat er asbest in de woning aanwezig was, waarop de receptioniste zei.. en wie zegt dat er asbest aanwezig is? Nou mevrouw, dat staat duidelijk op de plaat vermeld. O, o, we gaan de melding aanmaken.
Er gaat ruim een week overheen, in die tussentijd meerdere malen contact opgenomen met maasdelta ivm de asbest melding. Niemand van maasdelta gaf gehoor aan mijn melding.
Tot 25 januari... eindelijk wordt mijn melding in “behandeling” genomen, door dhr Burger.
Dhr Burger geloofde mijn verhaal in eerste instantie niet, ik gaf aan dat ik inmiddels al niet meer in huis woon ivm de aanwezige asbest, meneer kon ze oren niet geloven, dat er asbest aanwezig was.
Ik heb fotos opgestuurt en ja hoor wat blijkt, Dhr Burger bevestigd inderdaad dat er asbest in de woning aanwezig is. Heb nogmaals aangegeven dat ik niet meer thuis slaap met mijn gezin ivm gevaar van astbest. Dhr Burger ging een procedure starten, er zou contact opgenomen worden door een asbest bedrijf.
Die zelfde dag nog contact gehad en een afspraak gemaakt voor de volgende dag. Proefmonsters van de vloer en luchtmetingen zijn die volgende dag verricht.
Wat blijkt, er zijn asbest vezels in de lucht waargenomen. dit valt ook in het rapport na te lezen. De metingen zitten onder de norm van wat het mag zijn maar het advies is wel, astbest laten verwijderen.... ( echter, elke vorm van vrij komen van asbest, kan risico’s met zich mee brengen. Terug te lezen in uitspraken van verschillende rechters en onderzoek bureau’s)
Inmiddels woonde we al 2 weken niet thuis ivm de asbest.
Daarna weer verschillende keren contact gehad met Dhr Burger mbt de asbest. Dhr Burger heeft tot 2 keer toe aangegeven dat de gaten in de asbest al langer aanwezig waren en dat wij dus al 7 maanden lang met een kind in een woning leefden waar asbest vrij kwam!!!
Inmiddels is de asbest verwijdert maar hoe bepaalde dingen achter gelaten zijn, daar gaan we het nu niet over hebben. Dat is gewoon te belachelijk voor woorden!
Ik heb aangegeven dat ik het er niet bij laat zitten, dat aangezien wij al 7 maanden lang in de asbest woonden, ik een vergoeding wilde omdat we weken lang zijnaangetast zijn in ons woongenot. En enorm veel kosten hebben moeten maken.
Maasdelta komt met een vergoeding van €500,- (€350,- helft huur + €150 onkosten vergoeding)
Aangegeven dat ik het hier NIET mee eens ben. dat de vergoeding veel te laag is gezien de kosten die gemaakt zijn.
Ik werd vervolgens uitgenodigd voor een gesprek op kantoor waarbij het eea besproken kan worden. Zodat we er samen uit zouden komen, zonder een advocaat oid in te schakenen. Bij dit gesprek waren Dhr Bruger en Mw. Stad aanwezig.
Alle punten aangegeven, ook aangegeven dat maasdelta ons NIET van te voren had geinformeerd bij het tekenen van het contract, dat er eventueel asbest aanwezig zou zijn. ( wat ze wel zouden moeten doen en wat zelfs in het huurcontract gezet hoort te worden)
Beide personen waren hier verbaast over, en zouden de woningconsulente Mw. Hazewindus wel “even” op de vingers tikken. Beide personen gingen met de jurist van Maasdelta in gesprek over een eventuele vergoeding.
Maasdelta wilt nu een vergoeding van €710,- ( maand huur ) geven.
Wederom aangegeven dat ik het hier niet mee eens ben omdat maasdelta ons 7 maanden lang heeft laten in een woning waarbij asbest vrij kwam....
In 2 weken tijd 29 keer contact hebt opgenomen met maasdelta.
2 weken elders hebben gewoont ( niet gratis )
2 weken lang geen gebruik heb kunnen maken van de woning
2 weken lang geen gebruik kunnen maken van gas, water, electra, tv en internet terwijl je wel hier voor betaald.
7 maanden lang blootgesteld worden aan kanker! ( asbest / amosiet )
En vervolgens te horen krijgen, dat ik maar zelf een onderzoek had moeten laten doen om te kijken of er astbest in onze woning zat. Ik HUUR een woning van maasdelta dus is dat niet mijn taak. Heeft iemand advies voor mij ?

donderdag 8 februari 2018