Huis gekocht, maar bij taxatie blijkt dat er meer grond aan het huis is verbonden

5 reacties

Hi allemaal,

Mijn vriend en ik hebben ons eerste huis aangeschaft. We hebben veel onderzoek gepleegd om zeker te zijn van onze koop (alleen een bouwkundige keuring hebben wij niet laten plaatsvinden). We hebben ervoor gekozen geen bouwkundige keuring te laten plaatsvinden, omdat het huis van top tot teen is verbouwd en wij het gerenoveerd hebben aangeschaft. Bij de koop van het huis hebben wij aan de makelaar en aan de verkopende partij de nodige vragen gesteld en hebben wat dat betreft geen zorgen.

Nu is er iets andere aan de hand. Afgelopen donderdag (8 maart 2018) heeft de taxatie plaatsgevonden. De taxateur heeft aan de makelaar laten weten dat de taxatie is gebaseerd op de feitelijke situatie. Nu blijkt echter dat de uitbouw van onze toekomstige buren is gebouwd op het perceel wat tot onze woning hoort. M.a.w: onze tuin/patio zou moeten grenzen aan een ander perceel waardoor onze tuin/patio minimal 3 meter dieper zou zijn. Na navraag bij de buren blijkt dat zij het huis hebben aangeschaft met deze uitbouw en dat zij dus de uitbouw niet hebben laten plaatsvinden. Wanneer de uitbouw heeft plaatsgevonden weten zij niet. Ook is er bij navraag bij de gemeente ook nooit een vergunning afgegeven voor de uitbouw. Nu weet ik dat dit niet altijd hoeft, maar het had wel een aanwijzing kunnen zijn voor de periode waarin de uitbouw heeft moeten plaatsvinden.

Het blijkt ook nog eens dat het huis waar wij nu in gaan wonen, voor onze aankoop nog in 2013 en 2017 is verkocht. In 2013 en 2017 is dit door de taxateur, notaris en makelaar niet opgevallen. We gaan er daarom vanuit dat de eigenaren er niet van op de hoogte waren dat zij een groter stuk grond in eigendom hadden.

Wij maken ons nu zorgen en vragen ons wat we moeten doen. In principe is dat stuk grond straks van ons (bij de levering). Het betreft echter een uitbouw en als dat ongedaan gemaakt zou moeten worden dan is dat meer dan simpelweg een muurtje weghalen.
Nu weet ik dat de eigendom aan de huidige bewoner zou kunnen toekomen door bevrijdende verjaring, na 20 jaar. Van verkrijgende verjaring kan op onroerende zaken in principe geen sprake van zijn, vanwege het feit dat een bezitter te goeder trouw moet zijn en dat kan per definitie niet omdat de bezitter de kadastrale kaart had kunnen inzien en dus had moeten weten dat zijn uitbouw op grond van een ander stond.

We kunnen 2 dingen doen:
1. Ervoor zorgen dat de grond van ons blijft. Maar, wat moeten we daarvoor doen? En welke gevolgen heeft dit? Kunnen wij geld eisen m.b.t. het stuk grond? En bij wie?
2. De kadastrale kaart wijzigen naar de feitelijke situatie. Deze kosten natuurlijk niet zelf betalen, aangezien wij nog geen eigenaren zijn.

Wij willen overigens de overdracht niet laten plaatsvinden zonder dit opgelost te hebben.

Heeft iemand advies?

dinsdag 13 maart 2018