Buiten gebruik stellen van lift in de gezamenlijke ruimte
De lift in ons complex is al enige weken defect ( vanaf 1e week januari 2017). Na een verzoek tot reparatie kregen wij als antwoord dat de reparatie kosten (€ 300,00) boven het mandaat (€ 5000,00 per jaar) uit zouden komen en de lift tot na de algemene ledenvergadering op 9 maart 2017 niet gemaakt zal worden. Ook vertelde de nieuwe bestuurder dat hij de lift permanent wilt uitschakelen om kosten te besparen op de vve kosten.
Wij zijn het met het laatste voorstel absoluut niet eens en wel om de volgende reden:
Wij gebruiken deze lift dagelijks zoals meerdere bewoners/bezoekers in ons complex. Ook ontvang ik regelmatig bezoek van rolstoel gebonden personen.
Ons complex telt 12 woningen en de bestuurder zei dat als 2/3 van de stemmen op de alv tegen het behoudt van de lift stemmen deze definitief onklaar gemaakt zal worden. Dit houdt dus in dat mijn bezoek in rolstoel (ouders in mijn geval) ons nooit meer zouden kunnen bezoeken.
Mijn vraag is: Kunnen zij de lift na het juiste aantal stemmen voorgoed sluiten (een gehandicapt persoon zou dus nooit meer toegelaten kunnen worden op onze galerij)?
Is er iets wat wij hiertegen kunnen doen?
Je eerst eens kijken in de statuten en reglementen.
Er zijn altijd bewoners die niet of nauwelijks gebruik maken van de lift, die kunnen wel eens in de meerderheid zijn.
Ik denk dat je eerst argumenten moet bedenken om die lift te kunnen houden.
Er is destijds een appartementencomplex gebouwd met lift.
Daar is een bouwvergunning voor gevraagd. Mogelijk was een lift een voorwaarde om de vergunning te krijgen, of moest dat op basis van het bouwbesluit.
En mag volgens de huidige bouwvoorschriften zomaar een lift onklaar worden gemaakt, in feite verwijderd?
Misschien kan de gemeente je hier meer over vertellen.
Waar je ook aan kunt denken is de waarde van je appartement.
Een appartement met lift zal duurder zijn, dan een appartement zonder.
Misschien kan een makelaar je daar meer over vertellen.
Door dit besluit lijdt je schade, hoe wil de vve dit oplossen.
Je kunt ook het appartement hebben gekocht omdat er een lift aanwezig is.
Met het oog op bezoek, maar ook voor jezelf, hoef je de boodschappen niet te sjouwen.
Moet je dan verhuizen?
Als je het niet eens bent met het besluit van de vve, dan kun je naar de kantonrechter, binnen 1 maand,
Lees het volgende artikel,
https://www.nederlandvve.nl/vve-nieuws/termijn-vernietiging-vve-besluit/
Ik zou ook eens kijken in de splitsings akte hoe de verdeelsleutel is , betalen de eigenaren die gebruik maken van lift nu meer als dat niet zo is kan ik me bv ook best voorstellen dat de splitsings akte op dit punt gewijzigd word en dat van de eigenaren die op de verdieping wonen een hogere bijdrage gaan betalen om de stijging van de kosten die lift met zich mee brengt op te vangen.
Michiens zijn er zolas ria zegt wettelijke mogelijkheden waarmee je kunt afdwingen de lift in stand te houden maar als dat niet is kun je het wellicht op deze manier proberen,
"de bestuurder zei dat als 2/3 van de stemmen op de alv tegen het behoudt van de lift stemmen deze definitief onklaar gemaakt zal worden''.
Vraag: wat staat er allemaal in de statuten bij '2/3 van de stemmen'?? vast niet o.m.: de lift niet meer repareren of de CV-ketel niet meer onderhouden of een lekkage in het dak laten zitten??
De lift zal gemeenschappelijk zijn en als het onderhoudsbudget op is, moet iedereen gewoon al dan niet via de kantonrechter E 300/12 = E 25 lappen.
Chrisd denk niet dat het zo simpel zal zijn maar is altijd nog wel een mogelijkheid om statuten en splitsings akte te veranderen met een meerderheid van de stemmen ( dit is minimaal 80 % nodig is) is er vrij veel mogelijk wat overigens niet wil zeggen dat het ongedaan gemaakt kan worden bij de rechter.
Volgens mij kan dat trouwens alleen bij de jaarvergadering.
Het is in ieder geval zaak om de splitsingsakte en de bouw besluiten eens goed te bestuderen en even kijken of je de juiste rechtsbijstandverzekering hebt want kan best zijn dat je die nodig kan gaan hebben.
Ook denk ik dat je een goede strategie moet bepalen, het zou best eens kunnen dat als je ze zou kunnen dwingen om de lift per direct te laten repareren en dat de kosten hiervan verdeelt gaan worden over alle bewoners, maar dat je hierdoor lijnrecht komt te staan met de bewoners die geen baat bij de lift hebben .
Je moet dat zelf gaan bepalen hoe sterker je staat hoe harder je het kunt spelen en ook in het achterhoofd houden dat de meerderheid ook zelf met het iniatief kan komen om de verdeelsleutel aan te passen in de splitsingsakte waardoor jullie de kosten van de lift erbij krijgen
Ook even kijken naar de 80 % vve meer als dat in de akte benoemd staat (minder mag niet) dat nodig is om de splitsing akte te wzijzigen want het verschil tussen 75 % en 80 % is 1 eigenaar (even kijken of er iets staat over breukdelen) hoeveel eigenaren maken gebruik van de lift zijn dat er 3 dan komen de overige aan een 75 % meerder heid en dat is niet de vereiste 80 % die nodig is om het splitsakte te wijzigen.
Dus als jullie met 3 of meer zijn en op dezelfde lijn zitten kunnen jullie wat dat betreft besluiten tegenhouden
Hallo snoopp17,
Denk, dat achteraan je 3e regel nog een keertje het woordje 'niet' moet staan??
Ofwel: 'kan (wel) ongedaan gemaakt worden
??
Als de lift is genoemd in de splitsingsakte zal deze moeten worden gerepareerd en weer in gebruik moeten worden genomen. Willen bewoners dat niet, dan zullen ze de splitsingsakte moeten wijzigen. Ik wens degene die dat willen veel geluk !