VVE staat er financieel slecht voor waardoor ik mijn appartement niet kan verkopen.

1 reactie

Ik woon 6 jaar in een appartement in Breda. Deze staat te koop omdat ik samen met mijn vriend verder wil (een huis, kinderen ed).

Wij hebben een koper gevonden voor ons appartement en alles leek volledig in orde, we hebben zelfs ondertussen een huis gekocht.

Echter is nu het koopcontract van onze eigen woning ontbonden. De reden: de koper kan geen hypotheek krijgen, geen enkele hypotheekverstrekker wil een hypotheek geven op onze woning omdat de financiële staat van de VVE slecht is. Dit betekent dus niet alleen dat de huidige verkoop niet door gaat, maar dat niemand ons appartement kan kopen, aangezien niemand er een hypotheek voor kan krijgen.

Hierover is al contact geweest met de VVE. Zij zeggen: "wij kunnen hier niks aan doen, wij adviseren en beheren, maar de eigenaren nemen zelf de beslissingen over wat er gebeurd met het geld."

Nu is het zo dat van de appartementen die aangesloten zitten bij deze VVE er veel huurappartementen tussen zitten, die vertegenwoordigd worden door dezelfde beheerder. Deze heeft dus automatisch de meerderheid van de stemmen bij een ledenvergadering. Hierdoor kan ik ook niks veranderen aan de beslissingen die genomen worden door de VVE, deze worden bepaald door deze beheerder.

De situatie van de VVE is als volgt:
De VVE heeft heeft voor minimaal het 3de jaar op rij een negatief exploitatieresultaat en de reserve blijft dalen. Het meerjaren onderhoudsplan geeft de komende jaren geen verwachte verlichting. In het taxatierapport van onze woning staat dat er een verwacht tekort ontstaat per 2020.

Bij de koop van de nieuwe woning die wij gevonden hebben hebben we ook op laten nemen dat het onder voorbehoud van verkoop van eigen woning is, waardoor we deze kunnen ontbinden. Al met al is dit wel een hele vervelende situatie waardoor we vast blijven zitten aan ons eigen appartement en deze nooit kunnen verkopen.

2 vragen:
1. Wat kunnen we hier tegen doen? Bestaat er nog een mogelijkheid of zitten we echt voorgoed aan ons appartement vast?
2. Wat gebeurd er als er een verwacht tekort ontstaat bij de VVE (dus waarschijnlijk per 2020)?

dinsdag 2 augustus 2016