PR
praatstoel
Aantal ontvangen sterren: 1
Bekijk details

Factuur hypotheekadviseur

20 reacties

Mijn zoon had een droomhuisje op het oog en schakelde een hypotheekadviseur in om te kijken naar mogelijkheden.Hij werkt als zzp-er dus we weten dat het moeilijker is om een lening te krijgen.

Volgens de berekeningen kon hij het huisje kopen. We hebben een bod gedaan en het werd geaccepteerd. We hebben toen de hypotheekadviseur naar een hypotheek laten kijken die het beste bij hem paste. Inmiddels had mijn zoon ook de voorlopige koopovereenkomst getekend.

We zijn naar hem toe gegaan en hij liet op een groot scherm de berekeningen zien en welke hypotheek het beste bij hem paste. Toen kwam hij bij zijn provisie, € 3500. Hij lachte erom en zei: Ik moet goed voor mijzelf zorgen. Verder vertelde hij dat mijn zoon zich daar geen zorgen over hoefde te maken, want het werd verrekend bij de notaris.We hebben er een klein uur gezeten.

De gevraagde benodigde stukken hebben wij aangeleverd en de aanvraag werd ingedien bij ASR.Na meer dan 2 weken, nog geen offerte.Wij weer geinfomeerd. ASR, heeft het druk dus afwachten. Na 3 weken nog geen bericht.Ik heb meerdere keren gebelt en gevraagd waar de offerte bleef. Elke keer weer een antwoord, even afwachten kan ieder moment eraan komen

Ik zag dat de datum van de ontbindende voorwaarden bijna voorbij was en informeerde bij de adviseur. Zijn antwoord, vraag maar verlenging aan, ze mogen blij zijn dar een koper is. Dus het uitgelegt bij de makelaar en ze gingen akkoord. In de tussentijd heb ik zelf een paar keer gebelt met ASR, een wachttijd van 38 wachtenden voor je was geen uitzondering.Dus vaak bijna 2 uur in de wacht aan de lijn. De adviseur belde zelf niet omdat het tijd koste ivm de lange wachttijden dat er een medewerker aan de telefoon kwam. Nog steeds geen offerte, ik weer bellen en eindelijk ik kreeg een offertenummer. Wij blij , maar helaas ze hadden allerlei stukken nodig. Deze weer opgestuurd.Weer de ontbindende voorwaarden verlengt. Weer een tijdje er over heengegaan en nog geen akkoord. Toen moest ASR een aankoopkeuringsrapport hebben van eigenhuis en dat was op 3 december. Wij gauw alles in zijn werk gesteld en 5 december was de keuring.We moesten ook eerst lid worden van eigenhuis. Inmiddels had ik de adviseur meerdere malen gevraagd of hij geen offerte bij een andere bank kon doen. Nee, dat kon niet en ik mocht ook geen contact meer opnemen met ASR, anders gooiden ze straks het bijltje erbij neer,De keuring werd op 5 december gedaan en er zou met spoed een rapport komen. Op 7 december gaat de telefoon, hypotheek afgewezen. Pand is niet te finacieren, vreemd ze hadden niet eens het rapport van eigenhuis gezien. In de middag ontvingen wij dus ook het rapport van eigenhuis.We hadden inmiddels de ontbindende voorwaarden drie keer verlengd. De passeer datum bij de notaris zou op 14 december zijn.Ook waren er door ons nu extra kosten gemaakt, € 300 voor de aankoopkeuring.

Toen kwam de adviseur ineens met een andere offerte van Obvion.Mijn zoon is naar de makelaar gegaan en heeft de situatie uitgelegd, en wilde weer dat de ontbindende voorwaarden verlengd werden. Maar inmiddels waren er meer gegadigden voor de woning, en de erven wilden de ontbindende voorwaarden niet meer verlengen. De makelaar heeft een voorstel neergelegt bij de erven en die hebben zij geaccepteerd. De makelaar zou kijken of er een geldverstrekker was.

Wij stonden met de rug tegen de muur en hebben ook het voorstel met twee handen aangegrepen.

Nu komt de hypotheek adviseur met een nota van € 3500 excl btw, voor bemiddelingskosten. Absurt hoog , voor het werk wat hij gedaan heeft. Hij werkt met een stappenplan 1 t/m 5 en € 100 per uur

1 inventarisatie intergaal advies 5 uur € 500

2 & 3 analyse en advies hypotheek afsluiten 12.5 uur € 1250
inkomsten advies 2.5 € 250

4 bemiddeling hypotheek aanvragen 3 uur € 300
hypotheek offereren 3,5 uur € 350
hypotheek uitvoeren 10 uur € 1000
opslag zelfstandige 5 uur € 500

5 nazorg service gesprek 3.5 uur € 350

Dit zijn prijzen excl btw, wij kregen een korting en de hoofdsom werd € 3500 excl btw. Wij zijn van mening dat wij alleen stap 1 moeten betalen. Wij hebben zelf veel werk verricht en de kosten die hij in rekening brengt zijn niet van toepassing, omdat er geen hypotheek is verstrekt en ok geen nazorg advies. Buiten dit worden er kosten in rekening gebracht die niet uitgevoerd zijn.

In zijn eigen bemiddelingscontract staat: Ongeacht de keuze voor directe of indirecte vergoeding heb ik de mogelijkheid om gedurende het adviestraject de dientverlening te beeindigen . De tot dan toe uitgevoerde diensten in het stappenplan 1 t/m 5 , bepaald aan de hand van het schema zoals vermeld onder de optie directe vergoeding worden dan vermeerderd met 19% btw indien ik voor het afsluiten van de hypotheek de dienstverlening beeindigd, door middel van een factuur bij mij in rekening gebracht.

Wij zijn van mening dat hij niet verder als stap 1 gekomen is , en bovendien wij hebben de bemiddeling niet beeindigt maar zijn enige aanbieder ASR. Door een afwijzing te geven op de hypotheek.
Wij hadden alle vertrouwen in de adviseur en wij hebben er zelf voor gewaakt dat de onbindende voorwaarden steeds verlengd werd en dat tot 3 maal toe.

Wij hebben dus een bezwaar aangetekend op het bedrag van € 3500 en hebben dus vermeld dat voor ons alleen maar stap 1 van toepassing is. Eigenlijk is ook dat bedrag niet van toepassing, wij hebben een afwijzing ontvangen, dus wij hebben niks beeindigd.

Als antwoord op ons bewaar, kregen wij een voorstel .ALS WIJ EEN VERKLARING AFGEVEN GEEN AANKLACHT IN TE DIENEN BIJ AFM, KIFID OF DE GANG NAAR DE RECHTER DAN WORD DE SOM € 2750 EXC. WE MOETEN DUS EEN VERKLARING AFLEGGEN EN DE BETALING MOET BINNEN 5 DAGEN OP ZIJN REKENING STAAN. DOEN WIJ DIT NIET DAN START ER EEN GERECHTELIJKE INCASSO VAN HET VOLLEDIGE BEDRAG € 3500 EX.

Wij vinden dit chantage. Maar het verhaal is nog niet voorbij. Tot onze verbazing ontvingen wij gisteren een kopiepolis van de Dela voor een leefdoorplan, een overlijdensrisicoverzekering. Op de polis staat vermeld : Deze verzekering is verpand aan Obvion, ivm een hypothecaire geldlening.

Het vreemde is wij hebben nooit een handetekening gezet voor een offerte of levensverzekering , die betrekking heeft op een hypothecaire geldlening van Obvion.Hoe is het dan mogelijk dat er een polis is verstrekt die betrekking heeft op een hypothecaire geldlening. Er is niks verstrekt door Obvion en door ons ook nooit wat aangevraagd of ondertekend.

We hebben de adviseur op opheldering gevraagd en helaas nog geen antwoord gekregen. Wie kan ons advies geven wat wij moeten doen. De adviseur wilt een verklaring dat wij geen stappen gaan ondernemen , maar ook een absurt hoog bedrag van € 2750 excl voor zaken die niet eens zijn waargemaakt.

donderdag 24 januari 2013