Kunnen wij de gemeente dwingen tot schuldhulpverlening

6 reacties

Het is een uiteindelijk een lang verhaal geworden maar ik wil het toch even uitgelegd hebben. Graag hoor ik of er mogelijkheden zijn om de gemeente te dwingen tot schuldhulpverlening.

Al in mijn jonge jeugd was er het ene moment in ons huis overvloed aan geld, spullen e.d. - het andere moment deurwaarders. Toen zo om en nabij mijn 14e, rond 8 uur s'morgens er een compleet SWAT team binnenstormde en de hele familie op de grond maanden, begreep ik dat mijn vader dingen deed die niet helemaal in de haak waren. Hiervoor heeft hij circa 1 jaar in de gevangenis doorgebracht in voorarrest, en is vervolgens vrijgelaten in afwachting van verder onderzoek en de rechtszaak. Ondertussen kwam alvast de belastingdienst, nog voor mijn vader schuldig is bevonden, de complete inboedel en mijn moeders auto op halen. De eis van justitie was ruim 400.000 euro (OVJ Plukze?). Op mijn 18e verjaardag werd mijn vader wederom met een hele heisa opgehaald, ditmaal voor de rechtszaak. Onze advocaat stelde ons gerust "als hij deze zaak verliest eet ik mijn hoed op". Toen ik een staf van 4 jaar hoorde kon ik die hoed daadwerkelijk wel bij die man naar binnen werken. OK, vaders in de gevangenis, moeders aan het werk om met minimumloon voor 2 kinderen te zorgen (voedselbank, mijn bijbaantje-geld+zorgvergoeding werd gebruikt voor de huur e.d.). Alles boven de beslagvrije voet word in beslag genomen, zo af en toe probeert de belasting nog spulletjes uit huis te halen, of proberen deurwaarders beslag te leggen terwijl er door de belastingdienst allang beslag is gelegd. Waarvoor men maandelijks toch nog probeert centjes van je te pikken ofwel via inkomen of eigendom onder de beslagvrije voet norm en je dus moet vechten (met brieven welteverstaan) om maandelijks je geld voor eten en huur over te houden.

Vader na 2 jaar vrij en op het rechte pad, uiteraard blijft de 'OVJ pluk ze?' staan à 400.000, circa 100.000 schuld uit failliete BV's waarvoor hij aansprakelijk is gesteld, en zo'n 40.000 achterstallige betalingen inclusief zorgpremie, bestuursrechtelijke premie e.d. Totale schuld +/- een half miljoen. Ik zal absoluut niet beargumenteren dat deze mensen geen geld HOREN te krijgen van ons. Er is alleen geen mogelijkheid om deze gelden te betalen. Ik ben inmiddels uit huis en kan mijn ouders af en toe een honderdje toeschieten wanneer mijn financiële situatie dit toelaat - echter leven zij nu al +/- 10 jaar met constante druk van deurwaarders en belastingdienst waar ze met geen mogelijkheid uit komen. Er word ongeveer 3000 netto totaal verdiend, hiervan gaat zo'n 1800 naar de belastingdienst. Ze kunnen nu al 10 jaar nèt leven. Meer werken of een 2e baan heeft geen zin, alles word toch afgepakt. En de rente op de schuld is meer dan er per maand kan worden betaald. Schuldhulpverlening instanties willen niets met ons te maken hebben, de kredietbank ook niet. Zij zeggen dat dit komt door de OVJ Pluk ze en de BV's.

Ja, wie z'n billen brandt moet op de blaren zitten - maar wanneer is genoeg genoeg vraag ik u? Ik kan u met zekerheid zeggen dat wij als familie ruimschoots op de blaren gezeten hebben. 3 jaar onze vader/man moeten missen. Een zus met psychiatrische hulp, mijn moeder krijgt valium op recept om rustig te worden, en ik ben sinds mijn vader vastzit aan de drugs geraakt (hier ben ik gelukkig vanaf). Sinds mijn vader uit de gevangenis is na zijn celstraf is hij mentaal niet meer dezelfde vriendelijke man die ik kende. Mijn ouders krijgen regelmatig ernstige ruzie over de geldzaken en alle problemen waardoor familiebezoeken nog wel eens erg akelig zijn. Ze leven al 10 jaar onder constante spanning. Mijn ouders zijn inmiddels allebei in de 60. Het idee dat ze tot hun dood wekelijks deurwaarders e.d. moeten weren door constant brieven te schrijven om maar beslag te voorkomen op hun inkomen, en later AOW of iets dergelijks, vreet verschrikkelijk aan me. Is dat de manier om het laatste deel van je leven door te brengen? Mijn vader heeft altijd grote bedrijven gehad van zijn 20e tot zijn 50e en hiervoor keihard gewerkt als eerlijk burger. 1 Grote fout, waarvoor hij inderdaad straf behoort te krijgen en gekregen heeft, is uitgelopen van een straf van 4 jaar gevangenis tot levenslang. Via deze weg probeer ik hier nog maar eens als laatste redmiddel een bericht neer te zetten. Wie weet een oplossing?

dinsdag 22 september 2015