Aanrijding met dakloze

6 reacties

Enkele maanden geleden heb ik een aanrijding met een dakloze man gehad.

Ik reed met mijn auto op een voorrangsweg, ik naderde een oversteekplaats voor fietsers waar haaientanden aanwezig zijn voor de fietsers. Er geldde een maximum snelheid van 50 km/u.

Plots kwam er een fietser die oversteekplaats overrijden met een enorme vaart. De man kwam uit het (naast het fietspad gelegen) park rijden. De man stak zonder te kijken over.
Voordat ik het doorhad, had ik de fietser op mijn auto liggen. Een enorme klap!

De politie kwam ter plaatse, de man werd naar het ziekenhuis afgevoerd voor onderzoek. Het gaat om een dakloze man. Hij reed op een kinderfiets, dus ik kon hem sowieso onmogelijk aan hebben zien komen aangezien hij laag bij de grond zat.
Ook had de man verdachte spullen bij zich (meldde de politie mij later). Het ging om een drugsverslaafde man.

Ik had naast de schrik een enorme schade aan mijn auto. De schade kwam uit op 6000 euro.

De politie heeft een proces verbaal opgemaakt.

Ik was rechtsbijstand verzekerd, dus zij gingen voor mij aan de slag. De uitslag was:
Ik was niet schuldig, mocht ik schade uitgekeerd krijgen zou dat maar 50% zijn omdat het een fietser betreft, en dus een zwakke verkeersdeelnemer.
Nu het probleem, ik krijg niets terug! Ook geen 50%. Het gaat om een dakloze, waarvan alleen de naam bekend is. Mijn verzekering kan niet achterhalen of de man verzekerd is. Dus ze kunnen het geld nergens vandaan halen.

Mocht er bewezen worden dat de man een verzekering niet kan betalen, dan kan er uit een bepaald "potje" wat geld vrijkomen voor mij. Maar aangezien ze niet weten wie of waar de man is, kunnen ze ook niet bewijzen dat hij het niet kan betalen.

Ook het waarborgfonds is geen optie. Daar worden alleen schades uitgekeerd tussen gemotoriseerde voertuigen. Dus niet tussen een fietser en een auto.

Heb ik nog mogelijkheden om iets terug te zien van mijn zuurverdiende geld? Of zijn de regels in Nederland zo zuur, dat een man die niet nadenkt over wat hij doet ook geen gevolgen hoeft te dragen?

Ik hoop dat iemand mij wat meer kan vertellen hierover.

vrijdag 9 december 2011