Ongeval op voorangsweg (eenzijdige schade)

3 reacties

Ik ben gister betrokken geweest in een ongeval met mijn auto.

Situatie: ik stond met mijn auto op een voorangsweg achter de haaientanden. Ik wachten tot de laatste autos gepaseerd waren, ik zag in de verte een snorfiets aankomen. Naar mijn mening was genoeg ruimte om mijn weg te vervolgen.

Ik was inmiddels al gepaseerd toen ik de man op de snorfiets zag vallen. Ik heb de auto toen gestopt en de sitautie bekeken. Er kwamen een hoop mensen aangerend en de man stond inmiddels weer op.

Ik reed nog wat verder en zag parkeerplekken, een beetje verbaasd over wat te doen besloot ik door te rijden aangezien ik mij niet schuldig voelde en ik had ook een afspraak. Het was niet erg netjes maar ik ben -nogsteeds- van mening dat de man genoeg ruimte had en aangezien ik ook niet geraakt was mijn weg kon vervolgen.

Niet veel later werd ik bijna van de weg gereden door een boze omstander, ik had iemand aangereden en moest terugkomen de politie was gebeld etc etc. Ik vertelde de man dat ik het heb gezien maar niet het gevoel had dat ik betrokken was maar natuurlijk wel mee terug kwam, Ik realiseerde me op dat moment dat het niet erg netjes was van mij om door te rijden ongeacht dat ik mij niet betrokken voelde.

Eenmaal aangekomen stond de man naast zijn scooter op het voetgangerspand. Hij had een schaafwond en was ook wat ouder. Ik begreep direct waarom mensen boos waren op mij. Ik had gewoon even moeten stoppen. Op het moment dat het gebeurde zag ik genoeg mensen die meteen te hulp schoten om hem heen en ik ben van nature geen ramptoerist. Het is absoluut achteraf gezien niet netjes maar ik voelde mij gewoon niet verantwoordelijk.

De verhaal van de meneer op de brommer was dat ik geen voorrang verleende hij schrok in de remmen ging en is gevallen (meters van mijn auto vandaan overigens)

De politie kwam niet veel later en heeft gevraagd of wij wel de schadeformulieren wouden invullen. Ik vind het heel vervelend voor deze man dat hij is gevallen, en achteraf gezien had ik in iedergeval even moeten vragen of het goed met hem ging. Maar wie is hier nou aansprakelijk voor de schade?

Ik kan mij voorstellen dat in de regel ik de schuldige ben, aan de andere kant vind ik het raar dat als mensen meters van je af schrikken en vallen jij aansprakelijk zou zijn voor hun schade.

Ik kan me voorstellen dat mensen misschien boos worden als ze dit verhaal lezen (mijn moeder explodeerde toen ik dit vertelde) en dat begrijp ik maar ik zou wel graag wettelijk willen weten hoe dit nou werkt

Edit: overigens was ik raar vond is van de politie, er was geen alchol controllen en toen ik vroeg of de snorfiets op de rollerbank ging kreeg ik te horen "zo'n oudje kan helemaal niet snel"

donderdag 15 mei 2014