Wielrenner gaat onderuit op de rotonde

9 reacties

Vanochtend reed ik binnen de bebouwde kom richting een rotonde. Ik had al afgeremd waardoor ik met een lage snelheid reed. Uit tegengestelde richting kwam een wielrenner via de rijbaan de rotonde over, dat terwijl er een fietspad met blokken tussen het pad en de rijbaan. Het lijkt mij dat hij via de rijbaan ging om zo de bocht sneller af te zijn omdat hij driekwart rond moest.

Toen ik de rotonde opdraaide was er nog genoeg ruimte om ervoor langs te gaan, ik moest rechtdoor en was inmiddels halverwege toen hij onderuit schoof.

Hij begon gelijk met dat ik voor hem had moeten stoppen, ik vertelde hem daarop dat hij niet op de rijweg moest fietsen maar gebruik moest maken van het fietspad wat er lag.

Daarop vertelde hij dat, mede dankzij zijn jarenlange dagelijkse fietservaring ingezien had dat ik nooit voor hem had kunnen remmen. Dat hij daarom de rijbaan opgegaan om voor mij uit te wijken (dit klopte echter niet omdat hij vanaf het begin al op de rijbaan reed in de binnenbocht).

Hij wou perse politie erbij halen dus zo gedaan, beide onze bevindingen uitgelegd. Enkele dingen die hij vertelde had hij echter iets verdraaid waarop ik hem ging corrigeren.

Er zijn door de agenten geen verklaringen opgenomen. We hadden afgesproken dat we het onderhands zouden regelen zonder verzekering dus geen groene kaart ingevuld. Dus samen met de agenten onze gegevens overgenomen.
Er waren verder ook geen getuigen. Ik heb echter geen schuld bekend omdat we elkaar niet geraakt hadden.

Heb ik in dit geval 100% schuld, omdat ik niet bleef staan voor de haaientanden? Er was genoeg ruimte dus misschien dat hij wel gewoon door eigen onkunde onderuit schoof?

Is er ook iets te wijten aan de wielrenner, omdat hij zo nodig via de rijbaan een stuk moest afsnijden, dit terwijl er een fietspad naast lag met een speciaal aangelegd fietspad voor en na de rotonde.

donderdag 3 mei 2012