Aanbouw op erfgrens?

1 reactie

Wij wonen in een jaren ‘30 woning. Het gaat om een blokje huizen van (oorspronkelijk) precies dezelfde huizen. Onze buren hebben 3 meter aangebouwd aan de achterzijde. Wij hebben niet aangebouwd, maar willen binnenkort gaan afbouwen, 4 meter. Dat is (in onze gemeente) vergunningsvrij.

Als je naar de achtergevel van ons huis en die van de buren kijkt, dan lijkt de aanbouw van de buren op de erfgrens te staan met de spouwmuur. Die aanname doen we, omdat wanneer je een loodlijn omhoog trekt vanaf de zijkant van hun aanbouw, de ruimte tussen die lijn en de buitenkant van het kozijn op de eerste verdieping een stuk smaller is dan de ruimte tussen deze lijn en de buitenkant van het kozijn van de buren op de eerste verdieping.

Wij zouden de buitenmuur van de aanbouw van de buren als onze binnenmuur willen gebruiken, wat zou betekenen dat wij de laatste meter van onze aanbouw een beetje “om” de aanbouw van de buren heen zouden bouwen, zodat onze binnenmuur in 1 lijn kan doorlopen.

Nu zijn mijn vragen:
* Is onze aanname over waar de erfgrens loopt “waarschijnlijk aannemelijk” of is het sterk aan te raden toch het kadaster in te schakelen?
* Als het klopt dat de muur van de aanbouw op de erfgrens staat, mogen wij dan met onze muur ook automatisch op de erfgrens bouwen?

PS: de buren wonen er al langer dan wij en hun aanbouw stond er al toen zij er gingen wonen.
PS2: er is op dit moment geen sprake van een conflict, en dat willen we uiteraard graag zo houden.

maandag 19 maart 2018