Afscheiding gedeeld dakterras 2-onder-1-kap

1 reactie

Beste Mr Reid,

Wij hebben geen conflict met onze nieuwe buren, maar we hebben wel een vraag over een aanpassing die zijn hebben gedaan. Wij zijn niet heel gelukkig met deze aanpassing, maar voor we er met hen over in gesprek treden wil ik weten of we hen er uberhaupt over mogen aanspreken (om conflict te voorkomen). Oftwel, wat zijn onze rechten en plichten?

Het gaat om het volgende: mag een gezamelijke glazen scheidingswand bedekt worden zonder overleg met de buren?

Ook zou ik willen weten of er ook auteursrecht rust op het in 1999 ontworpen woningbouwproject in Leidscherijn (Gouderaklaan, Utrecht) door Mecannoo.

We bewonen een helft van een geschakelde 2-onder-1-kap woning aan de straatkant. Onze nieuwe buren bewonen de woning aan de wadi-zijde.
Op de tweede verdieping bevindt zich een een gedeeld dakterras/balkon. Dit dakterras wordt gescheiden middels een twee meter hoge glazen wand. Het glas van deze scheidingswand laat licht door, maar je kunt er niet doorheen kijken. Een prachtige oplossing.

Nu hebben onze nieuwe buren aan hun zijde van de afscheidingswand een rieten mat geplaatst voor meer privacy.

Wij vinden dit erg jammer, het haalt aan onze kant van het dakterras veel licht weg. Ons woongenot wordt erdoor beperkt, wij vinden het niet prettig om op een donker terras te zitten, uitkijkend op een rieten mat.

Kan dit zomaar? Het is hun terras, dus ze hoeven daar met ons niet over te overleggen waarschijnlijk. Of zou dat toch hebben gemoeten, aangezien het hier om een glazen scheidingswand gaat waardoor lichtval plaats vindt? Wanneer het volgens de auteursrechten van Mecannoo niet zou mogen, is dat natuurlijk een ander verhaal, in dat geval zouden de regels duidelijk en helder zijn voor alle partijen, maar dat weet ik dus niet.

Graag verneem ik van u wat wijsheid is in dit geval.

Met vriendelijke groet,
Kitty van Zwieten (Gouderaklaan 33, Utrecht)

Verstuurd vanaf mijn iPad

dinsdag 15 augustus 2017