Buren maken ons zwart omdat ze hun zin niet krijgen over erfgrens en gezamenlijk pad

0 reacties

Sinds wij ingeloot waren voor een nieuwbouwhuis (begin 2016) in een nieuwbouw project hebben de buren die naast ons zouden komen wonen al problemen met ons. Er werd een bijeenkomst door de gemeente georganiseerd over hoe alles er uit zou komen te zien. Wij hadden deze mensen toen pas 1 keer gezien (bij de eerste steen legging) maar zij kwamen gelijk op ons af met de mededeling: "jullie hebben een probleem". Daar ging het al fout. Niet eens kennismaking of iets. Gelijk dit.
Tussen onze huizen in ligt een gezamenlijk pad, Wat wij dus ook samen moesten aanleggen. Maar omdat wij ons huis met 2 meter hebben uitgebouwd zou dit pad dus langer worden omdat wij achter onze gevel een poort moeten plaatsen om zo een ingang te hebben in de tuin. Onze buren waren het hier niet mee eens. Want dat betekende dat zij over een lengte van 2 meter wel 50 cm tuin kwijt zouden raken. Volgens hun hadden wij dus geen enkel recht meer op een pad en ingang van onze tuin door deze uitbouw.
Na deze 2de ontmoeting gelijk via onze rechtsbijstandsverzekering gevraagd hoe het zat. Onze buren hebben een zaak aangespannen tegen de aannemer en projectontwikkelaar omdat wij in het gelijk gesteld werden. Uitspraak was: Er moest logischer wijs van uit gegaan worden dat dit pad zich zou verlengen bij een aanbouw. In de notariële akte stond ook namelijk het nader te bepalen, vast te leggen pad.
Sinds maart 2017 wonen wij in ons prachtig nieuwbouw huis. Op dat moment leek alles rustig. Wij namen een tuinman in dienst om onze tuin aan te leggen want na een half jaar vonden wij dat toch wel tijd worden. Wij hadden zo veel inkijk in ons huis dat we over vrijwel de gehele begane grond de gordijnen altijd dicht moest doen om aan tafel te kunnen zitten of iets (achter pui is bijna geheel van glas). Onze tuin werd netjes aangelegd samen met een gezamenlijke erfafscheiding met de andere buren. Tijdens het aanplanten van ons hegje in de tuin en een leiboom aan de achter kant heeft de buurvrouw stennis staan schoppen en aan het bellen geweest naar onze tuinman dat dat daar allemaal niet mocht staan omdat zij nog een tuinhuis gingen opmetselen.
Enige wat nog ontbrak was de schutting aan de andere kant zodat wij van onze inkijk af zouden zijn. Dit ook aangegeven bij de buren. Zij kwamen toen met opmerkingen van jullie heg moet er uit en jullie leiboom anders kunnen ze bij ons niet bouwen. Deze staan geruime afstand van hun perceel dus wij snapte de commotie ook niet. Ook aan hun uitgelegd dat wij echt meedenken maar dat ze niet kunnen verwachten dat wij onze tuin leeglaten omdat zij over een jaar pas dat tuinhuis gaan bouwen.
Toen waren wij weer de verschrikkelijke buren en hielden met niemand rekening. Wij moesten ook niet meer op rekenen dat we nog samen een schutting gingen zetten want daar gingen ze ook niet aan meedoen.
Uiteindelijk toch met de buren en tuinman als mediator om de tafel gaan zitten (juni 2017) om voor het pad en de schutting aan de slag te gaan. Alles leek voorspoedig te gaan. Wel een aantal keer er tegen aan gelopen dat de buurvrouw nogal scene maakte. We hadden hun de stenen laten kiezen voor het pad, het patroon wat aanbevolen werd door de tuinman vonden wij ook wel prima. Wij hadden de insteek als er maar zo snel mogelijk wat staat/ligt dan zijn we er vanaf. Maar zij vond het allemaal maar niets. Tot dat de tuinman zei: op dit adres heb ik hetzelfde gelegd ga daar is kijken. Toen vonden ze het ineens prachtig en moest het zo gelegd worden. Maar dat mocht alleen nu als hij met diezelfde stenen ook een padje langs hun huis zou leggen aan de voorkant en ook bij de voordeur. Dit pad werd vrij snel netjes gelegd door de tuinman met wederzijds goedkeuren en ook hebben wij samen hiervoor de paaltjes van de grens bepaald met de buren. (tot waar dus het pad moest komen) contouren aangegeven en waren beide blij dat het pad zo kwam.
Ook qua schutting waren we er uiteindelijk uit. Wij mochten onze schutting plaatsen, zij zouden dat later doen als hun gemetseld tuinhuis er zou staan. Prima werd gezegd. Wij waren super blij met de schutting. Konden eindelijk gaan leven in ons huis. Wel hadden we aan de erf grens nog ongeveer 2 schermen ruimte over gelaten zodat de buren alle ruimte hadden om zo hun tuinhuis af te bouwen. Deze schermen werden wel gehangen om kleurverschil tegen te gaan maar zouden er weer uitgaan zodra er gestart zou worden met de bouw bij de buren. Maar ook tijdens het plaatsen van deze schutting zoals afgesproken ging onze buurvrouw weer tekeer tegen onze tuinman. ‘s Avonds toen wij thuiskwamen zagen we de schutting staan maar werden we gelijk boos opgewacht door de buurvrouw. Schreeuwend maakte ze weer duidelijk dat zij vond dat de leiboom eruit moest en ook de schutting nog verder ook moest de heg eruit en dat werd allemaal kenbaar gemaakt door hard schreeuwen en getrek aan ons groen. Mijn partner werd voor alles uitgemaakt wat ik niet ga herhalen.
Daarna werden wij geïnformeerd over wanneer ze zouden starten met de bouw van hun tuinhuis. Wij hadden zo iets van lijkt me niet onhandig dat wij dan die ochtend er ook even zijn om met die aannemer kort te sluiten over wat eventueel even plaats zou kunnen maken voor hun zodat ze beter hun werk konden doen. Deze aannemer verzekerende ons dat er niets uit onze tuin verwijderd moest worden. Waren blij dat de schutting niet geheel geplaatst en hebben dat gat dus ook netjes open gelaten voor de bouwvakkers. Wel hebben wij hen gevraagd wanneer ze in onze tuin zouden staan om aan het huisje te werken ze dan uit wilde kijken voor de planten. Dan zouden wij ze alle toegang verlenen. Dat was prima. Nog steeds vond onze buurvrouw dat dit niet ok was. Zij vond dat alles eruit moest zodat de aannemer zijn werk kon doen. De bouw ging snel. Maar het moest uiteindelijk nog gestukt worden. We kregen een appje van de buurman dat dit niet meer dat najaar zou lukken maar dat dat bij beter weer in het voorjaar zou moeten gebeuren. Daarop hebben wij gevraagd of de schutting er dan tot die tijd terug in mocht voor onze privacy en dat mocht. Toen bleek dat ons schutting deel was omgewaaid en helemaal krom. Wij hadden geen zicht op het paneel tijdens de bouw. Met hulp van de buurman is dit schutting deel terug gehangen. Wel nat en krom maar in de hoop dat dit allemaal goed zou komen als deze weer zou hangen.
Eindelijk rust. Tot dat op een avond rond half 10 ineens de buren aan de deur stonden. Het schutting deel moest er nu uit! En wel meteen want morgen kwamen ze hun tuinhuis stuken. Mijn partner vroeg waarom ze dat niet eerder aangegeven hadden i.p.v. zo laat, kon altijd een app sturen of even bellen. Want wij hadden nu niet echt trek erin om deze er zo laat in het donker nog uit te gaan halen. Zaten immers al lekker in huis pak op de bank. Werden op dat moment weer voor van alles uitgemaakt wat ik ook hier niet ga herhalen. Nog geen 10 minuten later staan ze bij onze andere buren in de tuin en zien wij ze wijzen naar onze schutting en horen wij ze ons zwart maken. Mijn partner loopt naar buiten en gelijk schiet een van de kinderen naar binnen van ja hij staat in de tuin hoor…..
De dag erna werd netjes hun tuinhuis gestukt over het schutting deel werd een zeiltje gespannen zodat er geen verf op geknoeid zou worden. Heel netjes gedaan van deze mensen.
Alles leek weer rustiger tot dat onze buren eindelijk zo ver waren om ook aan hun tuin te beginnen (augustus 2018). Inmiddels hebben zij een schutting geplaatst die 5 cm boven de onze uitsteekt en tot zeker 10cm over ons gezamenlijk pad staat. Er zijn stenen uit het pad gehaald om hun schutting te kunnen plaatsen. Hierbij zijn zij dus in overtreding om dat dit gezamenlijk pad na aanleg kadastraal vastgelegd is en hier wettelijk dus niets meer aan veranderd mag worden.
Order tussen worden wij door deze buren aan alle kanten zwart gemaakt. Er zijn al andere buren die geen goedendag meer zeggen. Momenteel zijn onze buren ook samen met andere buren de buren dag aan het organiseren. Maar wij twijfelen heel erg of we wel mee kunnen/willen doen. En of wij onze andere buren kunnen informeren dat wij niet mee doen omdat wij zo in de clinch liggen met onze buren die dus mee organiseren.

Ik zou ze graag vertellen dat wat er gezegd word niet waar is. Maar ik weet niet hoe we daar nu aan moeten beginnen. Kan iemand mij daar tips over geven?

woensdag 5 september 2018