Buurman wil boeiboord binnen erfgrens. Terecht?

5 reacties

Al 11 jaren wonen wij met veel plezier in een oude stadswijk waar de bebouwing flink op elkaar staat. Zeven jaar geleden is de woning naast ons in bezit gekomen van een nieuwe eigenaar. Door eerdere vervelende bouw ervaringen van deze buur, zijn wij zeer alert op bouwplannen toen hij aankondigde de gez. schutting te willen vernieuwen. Die loopt tussen beiden woningen 6 meter naar achteren, laatste 2 mtr tegen de muur van onze uitbouw. Nog voor er sprake kon zijn van overleg heeft hij echter de schutting en de buitenmuur gestript. Uit een gesprek dat hierop volgde bleek hij geen schutting maar een muur van meters hoog te willen optrekken met mogelijk doel een uitbouw. Hoewel wij zo'n hoge muur niet mooi vinden, begrijpen wij dat dit gewoon mag. Helaas is buur weinig transparant in plannen waardoor frictie ontstaat.

vragen:
=> mag buurman onze buitenmuur, grenzend aan zijn erf, strippen tot aan beton?
=> onze uitbouw die grenst aan zijn erf bestaat al decennia, sinds jaren 70. De boeiboord van onze uitbouw hangt mogelijk over de erfgrens. Hij en ook de vorige eigenaar heeft nooit eerder bezwaar hier tegen gemaakt. Mag buurman eisen van ons dat wij deze overhangende boeiboord terugbrengen tot aan erfafscheiding, hoewel situatie mogelijk al 20-30 jaar zo is?
=> ons terras is door werkzaamheden verworden tot bouwplaats. De schutting is niet meer compleet. Er zitten verzakkingen in ons terras. In hoeverre mogen wij hem aansprakelijk stellen voor de schade? Buur zegt dat schutting ooit is betaald door oude bewoner van zijn huis. Wij kennen dit verhaal niet, hoewel wij hier ook al zeer lang wonen.

zaterdag 10 juni 2017