Conflict buurweg

3 reacties

Sinds 2014 woon ik in mijn huidige woning. Achter de achtertuin ligt een steeg die bij aankoop ongeveer 90cm breed was. Vorige week zag ik dat de achterburen hun schutting aan het afbreken waren. In een kort gesprek met hen gaven ze aan dat de nieuwe schutting 15cm meer de steeg in zou komen, er blijft dus maar 75cm over. Vandaag zijn zij begonnen met de bouw van de schutting en inderdaad komt hij meer de steeg in. Ik heb mijn bezwaren laten merken maar daar werdt niet op gereageerd.

Nu rijdt ik motor en stal ik de motor in de achtertuin, met de huidige 90cm is het al krap en met de toekomstige 75cm gaat het al helemaal niet meer lukken. Door de bouw van de schutting word mijn achtertuin onbereikbaar met de motor.

Nu ben ik in de notariële aktes gedoken en kwam daar de volgende passage in tegen:

"Bij deze strook grond, deel uitmakend van de bouwkavels op voormelde situatietekening aangeduid met de cijfers XX tot en met XX en op die situatietekening schetsmatig met kruisacering in die desbetreffende bouwkavels aangegeven te bestemmen tot buurweg in de zin van artikel 719 van het Burgerlijk Wetboek." Verder staat er een passage in dat men met de motorfiets aan de hand door de buurweg moet kunnen, wat nu in de huidige situatie al niet mogelijk is.

Als ik op de kadastrale kaart ga kijken behoort deze buurweg geheel tot mijn perceel. En wat blijkt, deze buurweg was bij de bouw in 1979 1,20m breed. In gesprek met de overige buren blijkt dat een deel van de achterburen ergens halverwege de jaren '90 30cm bij hun tuin heeft getrokken (van mijn perceel dus). Nu begrijp ik dat dat bijtrekken inmiddels verjaard zal zijn.

Mijn vraag is echter is kan het zomaar dat een buurweg wordt versmald? Kan ik aanspraak maken op de originele breedte van de buurweg? (de 1,2m) of is dat ook niet meer mogelijk door verjaring (30cm niet gebruikt sinds de jaren '90)?

Zoals ik het zie doet het onrechtmatig bijtrekken niet af aan de bestemming die op de grond ruste (buurweg)

zaterdag 24 juni 2017