Conflict met buren over erfgrens

8 reacties

Drie en half jaar geleden hebben we uitgebouwd en met toestemming van de toenmalige buren hebben we op de erfgrens gebouwd, er staat een uitbouw van 2 meter en en in het verlengde een serre van 2 meter, nu willen de nieuwe buren ook uitbouwen en zij willen een uitbouw van 3 m realiseren en nu staat onze serre in de weg, ze hebben gevraagd of deze ingekort kon worden, zodat zij uitbouwen konden, wij hebben daar meteen volmondig ja op gezegd, omdat wij het belangrijk vinden om een goede verhouding met je nieuwe buren hebben. Wel vroeg ik of ze de serre die ze gedeeltelijk zouden afbreken wel weer in orde zouden maken.
Een week later wilde ze weer een afspraak maken om over de verbouwing te praten en toen kreeg ik al een onderbuik gevoel omdat hij zijn makelaar ook bij dat gesprek mee wilde nemen. En wat blijkt omdat onze uitbouw dus op zijn grond staat moeten wij de rekening van de aannemer voor meerkosten betalen, die houden in serre inkorten, geluidsarme muur maken, aanbrengen van lood in zijgevel, weghalen van schutting deel, aanpassen goot afvoer goot, fundatie aanpassen. Kosten €2057 . Dit leek ons onredelijk en dit hebben we hem ook laten weten, maar andersom vindt hij dit volkomen redelijk omdat wij op zijn grond hebben gebouwd en hij niet betaald voor iets dat op zijn grond staat. Dat we met de vorige buren tot een mondelinge overeenkomst(geldt niet voor nieuwe eigenaar zegt hij) zijn gekomen maakt hem niet uit.
Hij bouwt tegen onze geïsoleerde buitenmuur, dan heeft hij dus gratis een buitenmuur, normaliter als wij niet hadden uitgebouwd had hij op die plek zelf een muur moeten realiseren.
Nu dreigt hij dus als wij niet met zijn voorstel akkoord gaan offerte van de aannemer betalen, hij sancties ( hij heeft juridische bijstand via zijn makelaar) in zet. En die zijn, de serre zal ingekort worden op d.d dat aannemer aan het werk gaat, de zaak nog verder uit handen geeft dan wat nu al loopt, eisen dat schutting (die al bijna 30 jaar op onze grond staat, dus verjaard maar niet te bewijzen denk ik) naar eigen erfgrond, dit betrekt hij er gewoon bij! En eisen dat jullie het overschreden grondgebied van jullie stenen uitbouw voor een markt conform tarief moeten overkopen. Mochten jullie de grond willen kopen dan zullen jullie dit officieel moeten vastleggen het kadaster wordt ingeschakeld om de nieuwe erfgrens te bepalen en vastleggen, deze kosten vallen vanzelfsprekend voor jullie kosten. Kortom deze kosten zullen qua kosten plaatje hoger uitvallen dan Dat jullie mijn voorstel accepteren.!!
In eerste instantie hebben wij onze rechtsbijstand ingeschakeld en die gaven aan ik citeer , in beginsel geldt de mondelinge afspraak die u met de vorige eigenaren hebt gemaakt
De toestemming houdt namelijk een kwalitatieve verplichting/recht in, die toeziet op uw woning of perceel. Deze toestemming moet u wel kunnen bewijzen.
Maar de advocaat raad ons aan om aan te moeten bieden die paar strookjes te kopen. Dat voelt niet goed!
Ondertussen hebben wij de serre zelf terug gezet, op onze eigen kosten.
Dan blijft nog over de andere kosten.
Mijn vraag hoe redelijk is dit allemaal, voor ons voelt het heel akelig.

vrijdag 23 november 2018