Conflict over erfgrens buren

2 reacties

Sinds enige tijd hebben we onenigheid met onze buren. De situatie is als volgt; Wij zijn bijna 17 jaar geleden tot aankoop van ons huidige huis overgegaan na onderzoek van onze aankoopmakelaar. Op dat moment stond er al een (oude) schutting tussen onze woning en dat van de buren. De schutting is in een rechte lijn geplaatst, we weten niet hoe lang deze er al staat, maar lang. De tuin bij onze woning was er ook op ingericht. We hebben, als de schutting weer eens omviel, altijd aangeboden gezamenlijk de kosten van reparatie/ vervanging op ons te nemen en mee te helpen, maar de buurman wees dit steeds vriendelijk af. Het contact dat we hadden was oppervlakkig maar vriendelijk.

Halverwege stopt de schutting en zit er een knikje van ca. 30 cm diep in (in ons voordeel vanuit onze tuin bezien) en zien we de garagemuur van de buren. In dat knikje van ca. 30 cm diep stonden bij aankoop van het huis metershoge bomen. Deze waren niet best en hebben we vrij vlot na aankoop verwijderd en de buren waren hier blij mee. Vervolgens hebben we de tuin geheel veranderd en er een tuinhuis geplaatst.

Aan de achterzijde van onze tuin hebben wij een ruime oprit dat volledig bestraat is tot aan de muur van het einde van de garage van de buren. Daar parkeren we al jaren onze auto’s. Ook staan de afvalcontainers daar en staat er een kruiwagen geparkeerd. Bij verbouwingen, zoals nu, staat daar ook tijdelijk afval voor de stort of ligt er wat hout langs de schutting die we jaren geleden aan de achterzijde hebben laten plaatsen.
We hebben recht van overpad (vastgelegd in 1975 bij de notaris) met de achterburen om op de oprit te komen. Onze zijburen ook. Als de achterburen of de zijburen op het betreffende pad zijn parkeren we de auto vaak even aan de weg en halen ‘m dan later op. De achterburen zijn inmiddels overleden (huis staat te koop) en er komt al een paar jaar niemand. Dit is ook te zien aan het huis en de tuin, helaas.

Vorig jaar april is er een conflict ontstaan over het recht van overpad met de zijburen. Omdat het huis achter leegstaat wordt er weleens een auto voor de deur van dat huis geparkeerd, maar ook voor de toerit naar onze oprit. Omdat wij dit vervelend begonnen te vinden hebben we op een zaterdagochtend vroeg, toen er weer eens een auto stond en we daardoor niet met de auto naar een afspraak konden, een briefje onder de ruitenwisser gedaan met het verzoek de auto te verwijderen omdat wij niet van onze oprit af konden met de auto. We herkenden de auto niet en gingen er vanuit dat er zo vroeg op de ochtend een postbezorger of iets dergelijks was die niet had opgelet. Bij verschillende buren aanbellen op dat tijdstip leek ons geen goed idee.

Een half uur daarna ging de deurbel en kwam er een stortvloed over ons heen van onze zijburen. De auto bleek van een bezoeker van ze. Een scheldkanonnade volgde. Wij schrokken ervan, boden excuses aan, meermaals, maar de agressie bleef. Dit alles is opgenomen door onze binnencamera. We zouden geen recht van overpad hebben omdat de achterburen maar 50 cm breedte van het achterpad in eigendom hadden in plaats van de hele breedte van het pad. Dit was nieuw voor ons. Volgens de buren moeten we aanbellen bij hen als er weer eens een auto in de weg staat als we met de auto het erf af willen en hen verzoeken de eigenaar van de auto te vinden en aan te spreken. En zij zijn van mening dat ze het pad ten alle tijden mogen blokkeren, want het is van hen. Daarna zijn ze boos vertrokken.
We hebben alle papieren van het recht van overpad en de vermelding ervan in onze koopakte erbij gezocht nadat ze waren vertrokken en kwamen tot de conclusie dat er echt een recht van overpad is en dat zij het zelf ook hebben. Hun auto kan daar echter niet geparkeerd worden, er is geen parkeerruimte op dat deel van hun erf. Ze parkeren hun auto aan de voorzijde van hun huis. De buren gaven aan met bewijzen te komen dat een deel van het pad van hen is en dat we dan niet meer onze auto’s op ons erf mogen zetten. En dat ze de toerit naar ons erf zouden blokkeren.

Omdat er nooit eerder een verkeerd woord tussen ons is gevallen hebben we het laten rusten. Er kwam geen enkele reactie meer en de toerit werd niet geblokkeerd. We zeiden vriendelijk gedag als we ze toevallig eens tegen kwamen, wat niet vaak gebeurt. Vorige week echter lag er een briefje op de mat van de buren met de mededeling dat de zijschutting van hen is en op hun grond staat en dat ze daarom onze klimplantjes die (al jaren) tegen de schutting aan onze zijde staan (en die we steeds helemaal aan onze kant van de schutting houden) hebben losgeknipt (de draadjes die we om de schuttingtaal hadden gedaan) en over de schutting hebben gegooid. Het is hun schutting en wij mogen er niets mee. Ook dit hebben wij nooit eerder gehoord. We hebben een net briefje terug geschreven met de mededeling dat we niet op ruzie uitzijn en dat we de planten aan onze kant van de schutting houden. Bovendien is de schutting, ongeacht wie het heeft betaald en onderhoud, van beide partijen omdat het op de erfgrens staat. Je raad het al; op het volgende briefje werd aangegeven dat de schutting helemaal niet op de erfgrens staat maar volledig op hun grond.... En dat het deel van onze oprit (dat volledig betegeld is met dezelfde stenen, al jaren voor wij er kwamen wonen) ook van hen is en dat daar niets mag staan van ons...

Hoe zijn de regels mbt erfgrens? Volgens het kadaster loopt de erfgrens tussen de buren en onze tuin recht naar achter. Wij zien de zijschutting 30 cm meer naar binnen staan dan de rest van de tuin daar en hebben dit altijd zo gebruikt. En ook de hoge bomen weggehaald en de tuin veranderd. De buren hebben vanaf hun erf geen enkele toegang (tenzij een schuttingdeel wordt uitgehaald) tot dit deel van de tuin. Volgens de buren loopt de erfgrens schuin, waardoor ze ook eigenaar zijn van een deel van onze achter schutting (staat er al 10 jaar..) en onze oprit (zeker 10 jaar vóór onze komst bestraat)....
Zijn we verplicht iemand van het kadaster de erfgrens opnieuw te laten bepalen? Wie draait op voor de kosten hiervan? Of is de erfgrens (zijkant) zoals hij zeker de afgelopen 20-25 jaar was (zou navraag bij zeker 2 vorige eigenaren kunnen doen, we weten wie er gewoond hebben voor ons) nu de erfgrens? Mogen we de kant van de schutting waar wij tegenaan kijken (en die we foeilelijk vinden) wat opvrolijken met een buitenposter en de klimplanten die echt alleen aan onze kant staan en we bewust laag houden? En zal ons recht van overpad vervallen als blijkt dat een deel van het pad achter van de zijburen blijkt? Dat zou betekenen dat we niet meer onze auto’s op ons erf kunnen zetten en dat ze niet meer bij de garage kunnen komen...

donderdag 31 mei 2018