Discussie over erfgrens

3 reacties

in 1993 heb ik de woning betrokken als huurder, er stond paaltjes als erfafscheiding. De planning was dat ik er niet lang zou blijven en ik heb de schutting ruim op mijn eigen grond neergezet (1meter) door een bossage aan bomen op de erfgrens. Een paar jaar later zijn er nieuwe buren komen wonen welke ik dit kenbaar heb ik gemaakt. in 1997 konden de buren en ik de woning kopen. in februari 1997 zit ik bij de notaris en teken een koopcontract met daarin een kadastertekening P278. Hierop staat de erfgrens zoals ik hem ken. Ik loop in die week naar de buurman en meld hem dat die tekening ook bij hem zit en dat als de schutting vernieuwd wordt we dan de schutting op de juiste plek zetten. Hij is hier wat humeurig over en laat het erbij. Ondertussen ben ik wat langer met mijn hypotheek bezig dan de buurman en in september 1997 moet ik een nieuw koopcontract tekenen ivm de verouderde datum van de eerste. (De eerste versie was niet door de verkoper getekend).

Vorige maand waren de schuttingen aan vervanging toe, ik vraag aan het kadaster de originele lijn te plaatsen zoals ik hem ken... Waar kom ik achter: In het tweede koopcontract is het kadasternummer verandert naar P2225 de kadastertekening is aangepast en de erfgrens is aangepast.

Wat blijk nu achteraf. De woningbouwvereniging is samen met de buurman en het kadaster in Maart/April 1997 (nadat ik in Februari 1997 bij de notaris ben geweest en de eerste versie had getekend, dus ik was zeker al kopende partij) de erfgrens aan gaan passen. De buurman heeft doodleuk gezegd dat de schutting op zijn grond staat en de erfgrens achter de schutting zit (op mijn grond dus). Het kadaster heeft dit aangepast in het systeem. Bij navraag bij het kadaster zeggen zij dat ze correct hebben gehandeld daar ik geen kopende partij was op dat moment. Zij zwijgen verder in alle talen wat er gebeurd is.

In plaats van dat ik een meter naar de buurman toe moet gaan met mijn schutting moet ik nu nog eens 10cm van mijn eigen grond geven. Het verbaast mij dat hij dit eenzijdig heeft kunnen wijzigen. Ik heb diverse tekeningen van instanties (gemeente e.d.) van voor 1997 hoe de erfgrens was, alsmede het eerst getekende koopcontract met de P278 tekening die bij het kadaster niet meer vindbaar is (te oud).

Op zich had ik mij al neergelegd met die meter na uitleg van het kadaster en ben de nieuwe schutting op de huidige positie gaan vervangen tot de buurman vandaag ook nog eens over die 10 cm begon te klagen.

Wat zijn mijn opties?

Alvast bedankt,

Jimbo R.

donderdag 7 juli 2016