Erfgrens onduidelijk

5 reacties

Goedenavond,
Wij hebben een erfgrens conflict met één van onze buren. De situatie is als volgt;
Wij hebben 6 jaar geleden ons huis gekocht. Tijdens de aankoop hebben wij alles laten controleren omtrent erfgrens en eventuele erfdienstbaarheden. Toen der tijd waren er geen bezwaren gevonden en hebben wij onze woning gekocht.
Vorig jaar hebben wij besloten om aan de achterzijde uit te bouwen. Het plan was dat wij de buitenmuur van de uitbouw van onze buren zouden gebruiken gezien wij in de veronderstelling waren dat deze mandelig zou zijn (Omdat deze gelijk met onze binnen muur liep). Echter was de buurvrouw het hier niet mee eens. De buurvrouw heeft toen het kadaster langs laten komen en deze heeft toen geconcludeerd dat de werkelijke erfgrens zo’n 16 cm terugliep op haar grond. De conclusie was dat haar uitbouw dus op onze grond stond. Na heel wat juridisch gesteggel bleekt dat de uitbouw van de buurvrouw al langer stond dan 20 jaar en was dus verjaard. Wij hebben toen een passende oplossing gevonden zodat wij alsnog onze uitbouw konden plaatsen.

Nu doet het volgende juridische probleem zich voor. Afgelopen winter is de hedera haag op onze erfafscheiding omgevallen door de sneeuwval in combinatie met geen onderhoud aan haar zijde van de haag waar door deze topzwaar was geworden en haar kant op was gevallen. De buurvrouw heeft toen (op eigen initiatief) de hedera haag laten stutten met palen. Nu de lente in volle gang is blijkt dat de hedera haag het niet heeft gered.
Wij hebben nu aangeboden om een schutting te plaatsen op onze kosten tegen de erfgrens aan. En niet op de erfgrens gezien ze niet wil meewerken.
Nu komt het werkelijke probleem. Tijdens onze uitbouw is gebleken dat de werkelijke (feitelijke) erfgrens dus 16 cm de tuin van de buurvrouw terug in loopt. Nu willen wij deze erfgrens aanhouden. Maar volgens de advocaat van de buurvrouw heeft zij de muur en de grond in het verlengde van de muur van haar uitbouw toen der tijd ook door extinctieve verjaring verkregen en hebben wij geen rechtsvordering meer op de grond. Zij gedoogt onze uitbouw. Maar wij mogen geen schutting plaatsen in het verlengde van onze uitbouw omdat het volgens haar advocaat om haar grond gaat waar de hedera op staat.

Is het waar wat haar advocaat stelt, dat de erfgrens in het verlengde van haar uitbouw ook veranderd is door de verjaring? Of gaat de verjaring alleen over de grond waar haar uitbouw op staat en niet in het verlengde daarvan?

Ik hoor graag jullie advies.

woensdag 16 mei 2018