Heesters worden bomen

2 reacties

6 jaar geleden zijn wij net buiten Amersfoort gaan wonen. Veel groen, zo ook in de tuinen. Als erfafsluiting hanteren onze buren een rij coniferen over een lengte van 60 meter. Volgens de vorige bewoners is afgesproken dat de buren de coniferen op eigen grond, op ca 50 cm van de erfscheiding zouden plaatsen en op 2.50 meter hoogte houden. En dat deden zij, ook nadat wij introkken.

Nu de 20 jaar verstreken zijn, zo melden zij dat, laten de buren over de volle lengte van 60 meter de coniferen spontaan uitgroeien tot bomen. Waar 5 jaar geleden nog een stamdikte was van 10 cm, hebben de coniferen nu een stamdikte van 14 cm. Met een hoogte van 7 meter zijn het dus heuse bomen geworden.

Omdat de bomenrij op 1 meter afstand staat van een overkapping met plat dak, ontstaat er schade aan de bitumen. De rotzooi die van de coniferen komt beschadigen ook de houten boei van de overkapping. Vanwege de hoogte en slecht ter been kan ik zelf niet snoeien.

Ik heb daarom de volgende vragen:

Kunnen de buren de heesters uit laten groeien tot bomen zonder dat ik daar wat tegen kan doen.

Aanvankelijk kan je niets doen tegen aanplant van heesters op 50 cm van de erfgrens. De snoei tot 5 jaar geleden beperkte de groei, ook de stamdikte. In juridische zin wordt een conifeer pas een boom met een bepaalde hoogte en stamdikte. Weinig recht van spreken. In pakweg 5 jaar zijn het echter 70 bomen op rij geworden, 7 meter hoog met een stamdikte van 14 cm. En dat op 50 cm van de erfgrens. Wat doe je met verjaring als pas na 20 jaar blijkt dat heesters ook bomen kunnen worden als de buren geen zin meer hebben om te snoeien.

Draai ik zelf op voor de snoeikosten omdat ik een tuinman met een hoogwerker moet laten komen. Of kan ik de buren langs juridische duurzaam verplichten?

woensdag 28 december 2016