hek op erfgrens

1 reactie

Hoi,

Ik heb een vraag over erfgrens, van wie is nu wat en wat mag wel en niet.

Situatie:
Wij hebben in 2012 een bouwkavel gekocht en hierop onze droomwoning geplaatst. De bouwkavel was onderdeel van een fruittuin dus er stond geen eerdere bebouwing. Wij hebben de kavel op de hoek van de fruittuin dus sluiten rechts weer aan op de bestaande bebouwing. Op de erfgrens staat van voor (vanaf de weg) een heras hek met aan de bovenzijde 2 banen prikkeldraad.

Tijdens de bouw is er door het kadaster een nieuwe meting gedaan van de erfgrens (bij het uitzetten van de kavel kwamen ze uit in de tuin van de buren) . Hier waren toen onze twee zijburen bij aanwezig, wij waren niet uitgenodigd en kwamen hier ook pas later achter. Voor de grens is uiteindelijk de beginpaal en de eindpaal van het hek aangewezen.

Hek:
Behalve het prikkeldraad heeft het hek ook veel scherpe puntjes van aangedraaid ijzerdraad. Het hek is geen fraai gezicht om tegen aan te kijken. Wij doen dit dus in onze achtertuin maar ook aan de voorzijde. Dit hek hangt om meerdere punten door naar ons erf. Volgens de buurman heeft hij in het verleden voor het hek betaald en mogen wij dus niks met het hek doen of er iets aan vast maken. Zelf heeft hij schuttingsdelen tegen het hek aan staan omdat hij het denken wij ook niet fraai vind.

Wensen:
Het liefst zien wij dat het hek eruit gaat en er iets nieuws voor terug komt. Wij vinden het geen probleem om voor deze kosten op te draaien.
We hebben al eens gevraagd of het prikkeldraad eraf mag, desnoods vervangen wij het voor ijzerdraad maar hier valt niet over te praten, hij wil dit laten zitten voor eventuele inbrekers (welke dan via onze tuin over het hek in zijn tuin moeten klimmen terwijl ze gewoon zijn oprit op kunnen lopen om in zijn tuin te komen :)).

Nu wil ik graag het volgende weten en hoop ik dat er iemand is die mij van advies kan voorzien.

1. het hek staat op de erfgrens (dit is opnieuw vastgelegd tijdens de bouw, wij waren hier toen niet bij uitgenodigd). Is het hek daardoor gemeenschappelijk eigendom geworden ondanks dat de buurman het betaald heeft in 1975?

2. Mag je prikkeldraad bovenop je hek hebben?

3. Wat voor recht hebben wij om van de buren te verlangen gezamenlijk of op onze kosten het hek te vervangen zodat er een mooi en recht hek komt te staan.

4. Mogen wij (als situatie 3 niet gaat lukken) omdat het hek op de erfgrens staat iets tussen de palen bevestigen en dus iets aan het hek vastmaken.

We willen hier graag samen met de buren uitkomen maar voor we in gesprek gaan ben ik graag goed geïnformeerd.

Alvast bedankt voor jullie reacties.

zaterdag 27 mei 2017