Hoge bomen

2 reacties

Wij wonen in het appartementencomplex “Belvédère”, 7 etages hoog en gelegen aan de Brouwersdam in Hoofddorp. De flat staat met de balkonzijde (zuidwest) aan de waterkant. De betreffende singel is enkele meters breed en aan de andere kant van het water liggen tuinen van de aangrenzende eengezinswoningen.

Ons appartement ligt op de 3e etage, de vloerhoogte is 8,85 meter boven de begane grond vloer. Wij hebben speciaal het appartement op de 3e étage gekocht vanwege het vrije uitzicht: op deze hoogte kijk je namelijk over de eengezinswoningen heen.

In de woning aan de andere kant van het water, Moermond 3 in Hoofddorp woonden eerst mensen die blijkbaar iets tegen onze flat hadden. Nadat zij er enige jaren woonden, hebben zij populieren geplant aan de waterkant. Naderhand hebben zij de woning verkocht en wonen er nu andere mensen in. Zij wisten dus dat zij een woning kochten tegenover een flatgebouw! De populieren zijn inmiddels gegroeid tot, naar schatting, 12 à 13 meter.
De eigenaars van Moermond 1 hebben enkele jaren later ook populieren geplant.

Wij zijn inmiddels ons vrije uitzicht vrijwel geheel kwijt en voor de bovenburen gaat dit ook gebeuren. Daarnaast heeft nog geen enkel onderhoud plaatsgevonden, zodat de bomen elk jaar alleen maar hoger worden. Als er zuidwester storm komt (en dat gebeurt vaak in Nederland), worden deze bomen alleen maar gevaarlijker en komen ze inmiddels bijna tot op ons balkon. Bewoners van lager gelegen etages hebben al laten weten dat zij veel vroeger dan eerst de lampen binnen aan moeten doen vanwege het licht dat door deze bomen wordt tegengehouden.

Individuele bewoners hebben geprobeerd met de bewoners van Moermond 1 en Moermond 3 in gesprek te komen, maar dat heeft niet tot enig resultaat geleid.

Ik ben van mening dat ik bewust een appartement met vrij uitzicht heb gekocht en dat is ook geleverd. De huidige bewoners wisten dat zij een woning kochten met een flat aan de overzijde, dus als zij dat niet hadden gewild dan hadden zij deze niet moeten kopen.

Welke juridische mogelijkheden heb ik om hier iets aan te laten doen? De bomen hoeven van ons niet weg, maar moeten wel gesnoeid en gekort worden, waardoor wij ons uitzicht terug krijgen.

De betreffende percelen en de hierboven beschreven situatie zijn op Google Maps goed te zien. Met Street View vanaf de Brouwersdam zijn de betreffende bomen enigszins te zien. Omdat deze opname van enkele jaren geleden is, zijn de bomen daar nog niet zo hoog.

zondag 18 september 2016