(Ik)legaal bouwsel in oprichting buren

2 reacties

Hallo allemaal,

Graag wil ik jullie onderstaand voorleggen.

Enige tijd geleden kwamen de buren aangeven dat zij in juni nieuwe kozijnen gingen laten plaatsen, helemaal prima, moeten ze zelf weten. Ook waren ze aan het denken om een afdakje in de tuin (aan hun gevel) te realiseren. Het laatste was niet concreet, ze waren er over aan het nadenken en zodra ze wat wisten zouden wij het horen.

Inmiddels zijn ze 3 weken geleden begonnen met aan zowel de voor als achterzijde asbest te verwijderen. Dit zonder het verplichte vergunning en zonder en juiste wijze van opslaan dan wel afvoeren. Daarnaast is het er letterlijk uitgehakt waardoor er veel verspreiding is geweest van het bouwstof, het lag in mijn slaapkamer. Ook is er veel bouwafval (asbest) in de tuin gekomen wat niet opgeruimd is en waar niets over gezegd is. Op mijn vraag wat nu de bedoeling is is geen reactie gekomen, we worden volkomen genegeerd.

Vorige week hebben ze een soort fundering gestort, een soort U vorm aan het huis van ca 30cm diep en 15 cm breed en enkele palen van 2 meter geslagen. Daags daarna werd er een enorme hoeveelheid bouwmateriaal afgeleverd en zijn ze begonnen met het bouwen van hun "afdakje". Het afdakje blijkt dus een uitbouw van 5,25 (zonder de uitstekende delen meegerekend) bij 5,50 te zijn. Vooralsnog is dit een houten skelet wat aan de "fundering", hun gevel en het zwevende tussenmuurtje is bevestigd. Ze gaan voor een houten afwerking aan de buitenkant en gaan het vanuit de binnenkant opmetselen om vervolgens de gevel te verplaatsen naar de ingang van de uitbouw. Dit allen zonder vergunning of onderzoek door een bouwkundige.

We wonen in een gebied waar de grond nogal makkelijk verzakt, denk aan een paar CM per jaar. Om te voorkomen dat er aanbouwen en dergelijke verzakken dient er geheid hier te worden tot een diepte van ca 11 meter, dan kom je pas op een zandbank. Waar wij bang voor zijn is dat de zwaarte van de uitbouw op den duur teveel aan de gevel gaat hangen en daardoor instort/scheurr/etc. Dit is in een verleden ook gebeurd een straat verder. Daarnaast is de afwerking spuuglelijk, niet geïmpregneerd en het is van een houtsoort wat enkele jaren mooi blijft om vervolgens hard af te takelen. Aan onze zijde kunnen ze dit niet goed afwerken en hebben wij geen idee wat er verder gaat gebeuren.

Inmiddels heb ik contact gehad met de Omgevingsdienst ivm het asbest. Hier is geen actie op ondernomen. Daarnaast heb ik contact gehad met de gemeente om te kijken hoe en wat, of er wel een vergunning is afgegeven en of het wel in de haak is. Met de gemeente heb ik de afspraak gemaakt dat wij persoonlijk met de buren in gesprek gaan, dit is helaas gefaald daar er geen communicatie mogelijk is. We worden genegeerd. Inmiddels heb ik de aanvraag gedaan bij de gemeente of zij poolshoogte willen komen nemen, daar wij het niet goed zien gaan.

Het gaat ons er niet om dat zij niet mogen uitbouwen maar ik wil wel dat dit volgens de regels gebeurd, niet op de manier hoe het nu gaat. Bet moet gewoon goed zijn en niet op de huidige beunhazenmanier. Daarnaast ervaren wij erg veel overlast, denk aan rondslingerd afval door de tuin, vanaf het dak zagen als ze zien dat je buiten zit te eten, beginnen om 21:45 met klussen en om 01:30 of 5:30 nog even wat balken zagen. Ook zijn er een 2-tal kleine schadeposten waar ik ook geen reactie op krijg.

Persoonlijk heb ik geen enkele moeite met een uitbouw, verbouw of wat dan ook maar ik wil wel dat het gaat zoals het hoort te gaan. Nu ziet het er uit alsof er maar iets gedaan wordt zonder na te denken over de mogelijke gevolgen.

Ik ben van voornemens om vandaag de rechtsbijstand te contacten, hebben jullie nog tips voor mij? Ik zie namelijk door de bomen het bos niet meer. Ik las ergens iets over een nulmeting maar dat lijkt mij nu weer mosterd na de maaltijd.

Bedankt alvast!

vrijdag 29 juni 2018