Pad naar ons huis (zonder erfdienstbaarheid) bij tuin betrekken

3 reacties

Beste Rijdende Rechter,

Sinds 2 jaar wonen we in een ontzettend leuk huis met een kleine tuin zonder erfdienstbaarheden. Vanaf het gemeenschappelijke achterom van een tiental buren loopt er een klein paatje naar onze tuin (we zitten in een hoek). Volgens de kadastrale kaart hoort dit bij onze tuin, alleen heeft de deur nooit (in ieder geval niet afgelopen 30 jaar) bij het begin van het paatje gestaan. Het was dus openbaar toegankelijk, maar geen enkele buur hoeft er overheen om bij hun tuin te komen (er komen geen deuren van buurtuinen op uit).

Nu willen wij de deur naar achter plaatsen, om een uitkijk te hebben en een schommel tussen te hangen. Buurman rechts is niet voor reden vatbaar en dreigt nu al met een rechtzaak, en allerlei andere zaken, als bomen te plaatsen die onze zon ontnemen, etc. en eeuwige ruzie, nog voordat we in overleg kunnen gaan om te kijken of we elkaar tegemoet kunnen komen. De buurman is niet voor reden vatbaar en bekend bij de buurt als een moeilijk persoon, maar we konden altijd wel goed met elkaar omgaan (zolang je hem niet tegenspreekt en voor de lieve vrede heb ik dat nooit gedaan). Het enige punt wat wel misschien een probleem kan zijn is dat de buurman aangeeft dat hij dan zijn heg niet meer kan snoeien (waar wij hem best ruimte voor willen geven of in overleg zelf snoeien aan onze kant). Volgens het kadaster staat het hekwerk om de heg en een deel van de heg op onze grond, maar dit is waarschijnlijk door verjaaring vervallen (buurman woont er al erg lang). Hierdoor is het ons pad 40/50 cm smaller geworden. Maar dus waarschijnlijk niks meer aan te doen.

Staan wij in ons recht om een situatie wat al langer ' openbare' grond is, maar niemand gebruikt van hoeft te maken (alleen om de heg te snoeien) en op de kadasterkaart bij onze grond hoort, tot onze tuin te betrekken?
Waarop kunnen wij ons beroepen naar de buurman toe? En kunnen we de situatie wijzigen ook zonder toestemming van buurman en dreigement van rechtzaak?

zaterdag 10 juni 2017