Verjaring vs Privacy

2 reacties

Wij hebben een klein conflict met de buren. in 2015 hebben wij ons huidig huis gekocht en dit moest eerst flink verbouwd worden. Dit hebben wij eerst gedaan voordat we aan de tuin zijn begonnen. Onze tuin loopt als het ware achter de buren door. Zij hebben hier een 8 tal ramen geplaatst welke rechtstreeks uitzicht hebben op onze tuin. Het werd ons al kenbaar gemaakt dat deze ramen al meer als 30 jaar erin zaten en dus verjaard waren en was het dus wel bekend dat het ooit in strijd was met de regelgeving. De vorige eigenaar had voor alle ramen bomen en struiken laten groeien van meer dan 2 meter hoog waardoor wij nooit last hadden hiervan. Echter hebben we deze struiken en bomen weggehaald om later te vervangen door een schutting voor iets meer privacy. We kregen toen zelfs een bedankje omdat ze nu opeens licht in hun woonkamer hadden.
Nu zijn we iets verder en zijn we de tuin onder handen aan het nemen, waaronder ook een afdak rond ons terras. Deze plannen zijn ooit besproken met de buurman en die vond dit prima zolang we rekening hielden met lichtinval in zijn keuken. Nu heeft de buurman(voornamelijk de buurvrouw) toch problemen ermee en begint zich opeens te beroepen op dat wij 2 meter van hun ramen af moeten blijven en we niet zomaar een overkapping met een schutting van 1.70 mogen plaatsen.
Toen ik aangaf dat wij hier de jacuzzi gingen plaatsen en niets minder hebben gedaan dan de ene schutting(die al een jaar geleden is geplaatst) vervangen hadden door een andere, was voor haar de maat vol. Wij hielden met niemand rekening etc, terwijl we altijd redelijk goed hebben gecommuniceerd met de buurman zelf, maar hij dit nooit heeft besproken met zijn vrouw.

Dus nu zitten we met de volgende vragen. Weegt het recht op privacy zwaarder dan het verjaren van hun raampartijen, rekening houden met het feit dat de vorige eigenaar al een 2+ meter hoge afscherming op de erf grens had staan om de inkijk tegen te gaan.

Andere vraag is, volgens de kadaster tekeningen is de erfgrens 60 cm parallel met hun achter gevel. Echter is de situatie al 30 jaar zo dat mijn tuin doorloopt tot aan hun gevel. Zij hebben dan naast hun huis ook een schutting staan om mijn tuin te scheiden van die van ons, echter niet op de erfgrens, maar parallel met hun gevel. Het is dat de zoon opeens hier stond met kadaster tekeningen toen we het terras waren aan het leggen, anders had ik het nooit geweten. Naar mijn mening is dat dan ook verjaard en ben ik automatisch eigenaar van dat stuk hierdoor.

Als iemand ons kan helpen met deze kwestie, heel graag.

Mvg Michel en Monique

zondag 13 mei 2018