Wie bepaalt de verfkleur van de dakgoot?

4 reacties

In onze wijk zijn veel huizen zo gebouwd dat er vóór het huis voor een deel een stuk voortuin is, en aan de andere kant loopt het huis door in een schuur waarbij het dak vanuit de nok helemaal schuin doorloopt naar beneden. Bij ons ook. Dus ons huis heeft bij het vooraanzicht eerst een stuk tuin (grenzend aan de buitenmuur van de schuur van de buren), dan ons pad naar de voordeur en daarna onze eigen schuur. Wij hebben de hoekwoning trouwens. De voortuinen worden dus geflankeerd door de beide schuren. Die schuren staan bij alle huizen aan dezelfde kant waardoor ze niet geschakeld zijn.
Nou komt het punt. De dakgoot of boei van de achterkant van de schuur van de buren -het deel dat aan onze tuin grenst- zouden wij het liefst mee laten verven met onze eigen dakgoot/boei. Onder de dakgoot op ongeveer de helft van de muur zit ook een groot beeldbepalend vlak van horizontaal houtwerk (sidings?). Voor deze beide zaken willen onze buren niet dat wij het meeschilderen omdat ze bang zijn dat eventuele toekomstige kopers van hun huis dan vinden dat het bij hen geen geheel meer is. In onze straat zie je tal van voorbeelden waarbij het schilderwerk duidelijk gedaan is door degene die er tegenaan kijkt. Maar onze buren blijven erbij dat de muur en het dak van hen zijn (dat feit snappen we) en willen dus daardoor ook bepalen welke kleur het schilderwerk heeft dat visueel gezien alleen aan onze kant is.
Dit valt dus niet onder onderhoud en beschadiging maar puur om de kleurbepaling. Het zou daarnaast volledig op onze kosten gedaan worden. We hebben het twee keer gevraagd, maar ze blijven weigeren. We vragen ons af of hier wettelijk iets over te zeggen is, of dat we inderdaad afhankelijkheid zijn van hun toestemming.

donderdag 26 juli 2018