Wie heeft nou het recht?

10 reacties

Ik heb een jaar geleden een huis gekocht, waarbij van de tuin de erfpacht eeuwig is afgekocht. Aan het einde van de tuin loopt een pad wat ook langs mijn rechterbuurman naar de weg loopt. Mijn linkerbuurman heeft zijn ommuurde tuin grenzend aan mijn tuin en dus aan het 'begin' van het pad. Hij heeft daar dus ook een deur zitten. Dit was omdat zijn pand vroeger (jaren geleden) een kapper was en omdat het een nooduitgang nodig had. Daarvoor was zijn huis een oude limonadefabriek die het pad gebruikte om de fabriek te bevoorraden. Die kapperszaak en limonadefabriek bestaat nu niet meer. Deze linkerbuurman claimt desondanks al jaren recht van overpad te hebben, alhoewel hij daar geen akte van heeft. De grond van mijn tuin én het pad zijn in 2000 eeuwig afgekocht.

Deze linker buurman bezit de twee huizen rechts van mij en verhuurt het pand direct naast mij aan een neefje. Dat neefje rijd in de zomer met zijn motor door mijn tuin heen. De rechter buurman woont ook al jaren naast mijn huis en heeft twee honden. Die poepen en plassen elke dag in mijn tuin. Ondanks dat de buurman dat netjes weghaalt, is dat niet heel bevorderlijk voor mijn moestuin, of voor mijn schone schoenen. Ik heb nu een open hekje (zonder slot) geplaatst om die honden van rechts te weren, maar heb 'm tevens breed genoeg gemaakt dat de motor van de linkerbuurneef erdoor kan. De linker buurman zegt dat hij recht van overpad heeft en ik dat niet mag belemmeren, ook niet met een hek zonder slot.

De gemeente heeft mij een tekening gegeven dat toen de erfpacht is gekocht, het pad daar ook bij is gekocht. Dit pad is dus niet langer 'collectief'. Daarnaast heb ik, noch de buurman een akte waarin het recht van overpad is opgenomen. Het recht van overpad zou wellicht in aanmerking kunnen komen voor verjaring, maar, ze maken er de laatste tijd, of in iedergeval sinds ik er woon, niet zelf gebruik van. Dat doet hun neefje, die dus later dan de verjaring daar is komen wonen.

Ik heb zoveel vragen: als ik grond heb gekocht waarvan de erfpacht ook is afgekocht, mag ik besluiten wat daarop gebeurt toch? Indien er sprake is van verjaring na 20 jaar, gebruikt deze buurman het pad veels te weinig (zeker niet frequent), en is verjaring dan niet persoonsgebonden? Geldt het recht van overpad dan dus ook voor het neefje als de buurman zijn woning verhuurt aan zijn neefje? Het neefje maakt zomers gebruik van het pad met de motor. Betekend recht van overpad ook recht van overpad met motorisch spul? En als ik dat hekje plaats om die honden te weren, maar geen slot op het hek doe, mag dat dan?

woensdag 28 februari 2018