De buurman heeft een dakterras op mijn dak, kan ik dat weghalen?

1 reactie

Beste lezers,

Onlangs ben ik eigenaar geworden van een klushuis uit 1910 in Den Haag. Er is een grondige renovatie nodig om de woning weer up to date te krijgen en ik stuit op een uitdaging waar ik niet zo goed raad mee weet.

Het appartement:
De woning die ik heb gekocht betreft een appartement op de begane grond (parterre) met daarboven nog 3 bouwlagen.

Hier zijn verdeeld over de 3 lagen nog twee appartementen gelegen. Een appartement op de 1e verdieping, en 1 appartement op de 2 verdieping en 3e verdieping.

Aan de achterzijde heeft mijn appartement nog een uitbouw in de tuin van 2 lagen, begane grond en eerste verdieping. Er zitten geen verdiepingen meer van de buren op deze uitbouw.

De akte van splitsing:
Het voorhuis is verbonden met de uitbouw door middel van een gang. Deze is ca. 2 meter lang en 1,5 meter breed. Deze gang is 1 bouwlaag hoog.
De bovenbuurman van de 1e verdieping heeft op het dak van deze 'verbindingsgang' een klein dakterras gemaakt.

In de akte van splitsing kan ik echter niet terug vinden of hij recht heeft op dit dakterras. Ik lees namelijk het volgende met betrekking tot de 'appartementsrechten':

"1) het appartement, recht gevend op het uitsluitend gebruik van de parterre-woning, met uitbouw op de parterre en op de eerste verdieping, tuin en verder toebehoren, plaatselijk bekend als [...]
2) het appartement, recht gevend op het uitsluitend gebruik van de eerste verdieping woning met verder toebehoren, plaatselijk bekend als [...]
3) etc [...]"

-----en verderop staat-----

"-dat het onderhoud van de tot het parterre-appartement behorende uitbouw geheel voor rekening is voor de eigenaar van dat appartement"

De wens:
In mijn renovatieplan wil ik de verbindingsgang volledig slopen en opnieuw opbouwen van glas. Daarmee komt het dakterras te vervallen.

Met de kennis van nu ben ik van mening dat dit dakterras daar niet hoort. Ook nog, mocht er lekkage ontstaan door het gebruik van het dak, dan ben ik verantwoordelijk voor herstel en bijkomende kosten. Dat laatste wil ik niet.

Hoe moet ik hiermee omgaan en wat zijn de juiste stappen om te nemen?

Ik hoop op een goed advies.

Groeten,

Sander

donderdag 28 juli 2016