deel riolering buren aangesloten op mijn riool

2 reacties

Hallo,

Ik heb afgelopen jaar een woning uit 1930 gekocht waarbij wij, net als de buren, een aanbouw maken.
Tijdens de graafwerkzaamheden naar mijn riolering stuitte ik op een put waar een gresbuis van de buren op uitkomt.
Deze put zat onder het eerdere regenwaterputje van het terras. Dit heb ik niet kunnen zien tijdens de aankoop van het huis.
Navraag bij de buren leert dat vroeger per 5 woningen één aansluiting naar het gemeenteriool ging. Op enig moment is dit veranderd en sindsdien heeft elke woning een eigen aansluiting gekregen. Zo ook mijn buren die dan ook van mening waren dat deze pijp niet meer in gebruik kan zijn daar zij een eigen aansluiting hebben. Echter na wat onderzoek blijkt dat hun keuken, washok en hemelwaterafvoer van hun aanbouw via de gresbuis bij mij uitkomen. Grote verassing dus ook voor hun. Hun aanbouw staat pas sinds 5 jaar. We hebben contact opgenomen met de aannemer die deze gerealiseerd heeft voor wat meer duidelijkheid over het riool. Hij zegt dat alles op de gresbuis is aangesloten omdat het te gek werd om verder uit te kappen naar hun eigen riool. De buren zelf snappen er niets van omdat zij altijd in de veronderstelling zijn geweest dat het gezamenlijk riool niet meer in gebruik was sinds de eigen aansluiting. Hieruit blijkt dus dat er geen overleg is geweest tussen aannemer en buren over de aansluiting.

De relatie met de buren is goed en ik geloof ook oprecht dat dit voor hun ook nieuw is maar ik wil geen aansluiting van hun riool onder mijn aanbouw. Ik wil niet het risico lopen in de toekomst mijn geplande vloer met vloerverwarming te moeten openbreken bij problemen.

Zijn zij niet verplicht om hun eigen riool te gebruiken? Wat zijn mijn rechten hierin? Zijn de buren nalatig geweest? Is de aannemer nalatig geweest door niets hierover te melden?

Graag advies,
Mvg M

dinsdag 16 januari 2018