Huisbaas bouwt dakterras over mijn dak. Wat zijn mijn rechten?

1 reactie

Mijn huurbaas is in mei 2017 in het pand naast mijn woning ingetrokken. Dat pand heeft één verdieping meer dan het appartement waar ik in zit. Dus zijn bovenverdieping kijkt uit op mijn (platte) dak. Mijn woning beslaat één verdieping dus mijn dak loopt boven alle kamers, inclusief de slaapkamers. In dat dak zitten in totaal 8 lichtkoepels die voor bijna al het licht in huis zorgen.

Hij heeft dat pand waar hij ging wonen helemaal verbouwd en ik heb meer dan een jaar in het lawaai gezeten. Daarbij gebruikten ze mijn platte dak als plek om te zagen, boren, enz. Wij zaten dus qua geluidsoverlast op de eerste rang. Iedere dag van maandag t/m zaterdag begonnen ze al om 7:00 's ochtends met zagen, boren en hakken. En vaak ook op zondag. De hele zomervakantie van 2017 hebben mijn kinderen en ik geen enkele dag uit kunnen slapen.

Toen hij klaar was met de verbouwing van het pand, kwam de grootste verassing. Zonder enige vorm van overleg begon hij met het bouwen van een dakterras op mijn dak! Deze verbouwing duurt nu ook al meer dan 4 maanden. Het terras loopt ook over de lichtkoepels. Om toch nog iets licht door te laten, heeft hij kleine glazen platen in zijn terras gemaakt schuin boven de lichtkoepels. Uiteraard helpt dit amper. Ik denk dat ik 80% van mijn licht in de woning ben kwijtgeraakt. Ik moet nu altijd de lichten aan, ook overdag. Bovendien kan ik de lichtkoepels ook niet meer opendraaien voor frisse lucht (ze kantelen, en er is geen ruimte meer, bovendien zit er nu dus een terras boven).

Verder ondervind ik ontzettend veel hinder van het terras. Als ze over het terras lopen, dreunt dat door in mijn woning. En als ze boven met bezoek zitten, hoor ik ze praten alsof ze in mijn woning zitten. En ze schuiven regelmatig laat in de avond met tuinmeubelen. Mijn jongste zoon van 7 zit regelmatig laat in de avond rechtop in bed omdat hij weer eens wakker is geschrokken van het lawaai. Ik heb de huisbaas hier al eens op aangesproken. Over het licht zegt hij dat ik bijna geen licht kwijt ben en dat ik dus niet zo moet zeuren en als ik over het lawaai begin, antwoordt hij niet eens.

Ook ben ik zelf mijn privacy kwijt. Als ik hun zo duidelijk hoor als ze op het terras zitten, horen ze ons natuurlijk net zo duidelijk. Ik betaal een behoorlijk bedrag aan huur, maar dat is het appartement nu absoluut niet meer waard mijns inziens. Ook vraag ik mij af of hij wel een vergunning voor het terras heeft (de gemeente kon in ieder geval geen vergunning vinden). Want zou ik dan niet vooraf inzage gehad moeten hebben in de plannen? En een "geen bezwaar" fromulier hebben moeten ondertekenen? Wat zijn mijn rechten in deze? Kan ik bijvoorbeeld huurverlaging eisen?

maandag 11 juni 2018