Mogen onze buren tegen onze muur aan bouwen?

3 reacties

Wij wonen sinds 13 jaar in een vrijstaand huis met garage. Sinds november 2016 hebben we nieuwe buren.
In 2017 kregen zij plannen om aan de zijkant van hun huis (dit stuk grond is tuin, zonder oprit) een soort van tuinhuis/berging met plat dak te bouwen.
Het bouwwerk komt tussen hun huis en onze garage in (breedte ongeveer 2,5m). Onze garagemuur is geheel van ons en staat op onze grond. De grond direct achter onze garage is van onze buren. Zij hebben ons beloofd dat tussen het bouwwerk en onze garagemuur 9cm zou ruimte blijven.
Wij hebben heel duidelijk aangegeven dat wij nu vrijstaand wonen en dat dit ook zo moet blijven, vrijstaand wonen is belangrijk voor ons.
Door de buren is de aanbouw gemaakt. Het schijnt zo te zijn dat er een aantal stalen staanders zijn geplaatst vlak langs onze muur (is hier beton gestort?), waarop hout rust. Aan hun eigen huis is het bouwwerk vastgemaakt. Als het goed is, is er niet in onze muur geschroefd/geboord (is dat echt zo?). De gehele ruimte tussen onze garagemuur en hun huis is nu een overkapping.
Ook is een stratenmaker aan het werk geweest. Er is een nieuwe oprit aangelegd. Of de binnenkant van de aanbouw ook is bestraat weten we niet.
De voorkant en ook de achterkant van het bouwwerk heeft een boeiboord, deze zitten helemaal tegen onze muur aan.
De voorkant heeft een kozijn met deur, en heeft rabatdelen die ook helemaal tegen onze muur aan zitten. Dus van de beloofde 9cm ruimte tussen onze muur en de aanbouw is helemaal geen sprake.
Aan de achterkant is ook nog een kozijn met deur. Het plat dak heeft dakleer, het dakleer is met een ijzeren strip aan onze muur geschroefd, over de volle lengte van het bouwwerk (ongeveer 5m).
Wij zijn erg teleurgesteld, dit was niet de afspraak. Naar onze mening is ons huis hierdoor veranderd van een vrijstaand huis naar een vrijstaand-geschakeld huis. Tot onze grote schrik is het niet alleen het aanzicht wat is veranderd, maar hebben we nu ook geluidsoverlast van de aanbouw zodra de deur(-en) worden gebruikt. Dat kan niet de bedoeling zijn van vrijstaand wonen.

Wij hebben de buren verschillende keren aangesproken ivm geluidoverlast en dat niet is gedaan wat is afgesproken:
Zij vinden het heel vervelend dat wij er last van hebben. Snappen niet zo goed hoe het kan, maar gaan kijken wat ze er aan kunnen doen. Ze gaan in ieder geval beginnen met de deur heeel zachtjes dicht te doen.
Wij hebben nadrukkelijk meerdere malen gevraagd om ons op de hoogte te houden en ons te infomeren over de voortgang. Tot op heden is er helaas weer geen reactie van hen gekomen. En ook is er niets veranderd.

Gemeente:
In het bestemmingsplan staat dat aan- en uitbouwen bij vrijstaande woningen minimaal 10m1 achter de voorgevellijn dienen te worden gebouwd. Dus wat de buren hebben aangebouwd mag niet volgens bestemmingsplan.
Echter, zegt de gemeente, heeft de regering de regels versoepeld en mag 1m achter de voorgevellijn vergunningsvrij worden gebouwd.
Maar de buren mogen niet vast aan onze muur en fundering bouwen er moet ruimte tussen blijven.
Wij hebben gezegd dat we bezwaar willen maken via de gemeente. Maar dat heeft volgens haar geen zin, omdat de regels van de regering de regels van het bestemmingsplan overrulen.

Wat kunnen we nog doen???

maandag 16 juli 2018