EIGEN WEG

3 reacties

Mijn schoonouders zijn in de loop van enkele jaren overleden. Schoonmoeder als laatste in Februari 2017.
Hun woning is 59 jaar lang, probleemloos, enkel toegankelijk geweest via een onverhard pad. Door de ouders zijn nooit stappen ondernomen om het recht van overpad als dusdanig te laten registreren bij het kadaster, omdat alles tijdens een eerdere eigenaar van het pad, PLUS de huidige, altijd gemoedelijk, zonder problemen, zonder enige opmerking, e.d, is verlopen.
De woning word nu door de twee kinderen te koop aangeboden. Plots, tot onze grote "verrassing/verbijstering" vertoont de eigenaar van het betreffende pad "vreemd" gedrag, hij weigert de makelaar het bord Te Koop in zijn voortuin te laten plaatsen, en plaatst zelf een officieel uitziend bordje met de tekst EIGEN WEG, dit zonder aankondiging of enig overleg. Vooraleer ik zelf ga vragen wat er aan de hand is, ik verwacht tegenwerking, had ik graag geweten wat mijn mogelijkheden, resp rechten zijn, om geen verkeerde uitspraken of acties te doen.
Ik vermoed dat de eigenaar, die de makelaar liet weten "interesse te hebben in de grond", eventuele kopers wil ontmoedigen en/of hinderen om zo zelf tegen een erg lage prijs de grond, al of niet met de erop staande verwaarloosde woning, te verkrijgen.
Mijn inziens een onlogische werkwijze, omdat hij daarmee niet de sympathie van de verkoper verkrijgt.

Mag de eigenaar zomaar een bordje EIGEN WEG plaatsen?
Aan welke eisen/wetten moet de eigenaar voldoen om dit bord te mogen plaatsen?
Zijn wij, iedereen, verplicht te voldoen aan bepalingen, opgelegd door de aanwezigheid van het bord EIGEN WEG?
Bij gebrek aan alternatief, staat al decennia lang de brievenbus voor in de tuin van genoemde eigenaar, mag hij die verwijderen, en/of eisen aan stellen?
Kan de eigenaar het Recht van overpad betwisten, ondanks dat dit (nog) niet is geregistreerd bij het kadaster, en er, na bijna zestig jaar, toch duidelijk sprake is van "verjaring"?

donderdag 18 mei 2017