Erfdienstbaarheden op een gezamenlijk pad

6 reacties

Hallo allemaal,

Sinds begin dit jaar wonen wij op een prachtige plek, we hebben het erg naar ons zin. Maar afgelopen weekend ontplofte mijn buurman toen en twee auto's over het gezamenlijke pad reden naar mijn weiland. Hij schreeuwde tegen mij, dit is mijn pad, deed het hek dicht. Ik zei rustig daar ben ik het niet mee eens en daar hebben wij het binnenkort over. Nu is hij boos en kan niet eens meer zwaaien.

Nu wil ik binnenkort met hem en zijn vrouw in gesprek gaan. Ik heb naar het kadaster gebeld en die gaan een erfdienstbaarheden onderzoek doen. Daar krijg ik dan een kaart van en eventueel aktes.

Nu staat er in de akte van levering een heel stuk. Met daarin kavelnummers, heeft iemand een idee waar ik kan vinden welke kavels bij deze nummers horen? Want het kadaster werkt namelijk met perceel nummers. En dit komt dus niet overeen met elkaar. Zover ik begrijp uit de akte hebben de mensen die achter ons wonen recht van weg over het pad, logisch want ze kunnen op geen andere manier bij hun huis komen. Ook staat er een transformator huisje naast het pad en die mensen die daarbij moeten kunnen hebben ook recht van weg en recht om kabel te graven enzo. Dat gedeelte is ook duidelijk. Ik heb inmiddels ook al contact opgenomen met de notaris.

Maar er staat dus niets over wat de rechten van ons zijn en de rechten van de buurman wat betreft dit pad. De scheiding van de erven lopen ongeveer over het midden van het pad. Dus we zijn beide eigenaar. Wat zijn onze rechten? Wat mag de buurman en wat mogen wij?

We gebruiken het pad maar heel zelden, als er een trekker of een auto met trailer naar het land toe moet. Mijn buurman heeft kippenschuren en hij maakt veel gebruik van het pad. De vorige eigenaren van ons huis was hij heel goed bevriend mee en alles kon en mocht toen. Hij gebruikte ook de land wat nu van ons is, dus die situatie toen was heel anders.

- Kavelnummers uit de akte van levering, heeft iemand een idee waar ik kan vinden welke kavels bij deze nummers horen?

- Wat zijn onze rechten? Wat mag de buurman en wat mogen wij?

Ik wil namelijk helemaal geen ruzie met mijn buurman, maar hij heeft om dit pad ook al best wel erge ruzie gemaakt met de mensen die achter ons wonen die recht van weg hebben wat in de akte staat. En nu begint hij tegen ons. Ik wil het graag goed uitgezocht hebben voor ik in gesprek ga.

Ik hoop op tips, want ik vind ruzie niets. En helemaal niet hierom. Maar wij zouden graag als wij daar recht toe hebben zo af en toe gebruik maken van het pad.

Alvast bedankt!

vrijdag 6 juli 2018