Ingang achterzijde flat getransformeerd tot nooduitgang

2 reacties

Geachte lezers,

Onlangs is de uitgang van de achterzijde van mijn flat getransformeerd tot nooduitgang.
De deur is zodanig getransformeerd dat deze niet meer vanaf de buitenzijde te openen is.
De flat heeft een L vorm waarbij beide vleugels even lang zijn.
In de hoek van de L vorm van de flat is er op de begane grond een "gang" met een meerdere "openingen". Een daarvan gaat naar de achterzijde van de flat, de ander naar de voorzijde, de ander naar het trappenhuis en de ander naar de gang van de bergingen van de woningen.

De ingang heeft zich door decennia heen in verschillende situatie bevonden.

Situatie 1 (voor de verbouwing van de flat)
De gang waar de betreffende ingang aansluit was open, er stonden geen deuren en iedereen (ook personen die niet woonden in de flat) konden vrij door deze gang verplaatsen.

Situatie 2 (na de verbouwing van de flat)
De gang waar de betreffende ingang aansluit is niet gesloten, er staan nu deuren die bewoners van zowel buiten als binnen kunnen openen.

Situatie 3 (nooduitgang)
De deur naar de achterzijde is getransformeerd tot een nooduitgang. Hierbij zodanig wijzigingen aangebracht dat de deur niet meer te openen is vanaf de buitenzijde van de flat. Het slot is vervangen (zelfde sleutel past) en er is aan de buitenzijde een metalen plaat over het oude sleutelgat geplaatst.

Vanuit de leden vergadering is deze beslissing genomen om schoonmaak kosten te besparen.
Want de ingang bevind zich vlakbij een park, daarbij zou zand en andere natuurlijke zaken meegenomen worden onder schoenen naar de gang waar de ingang zich bevind. Dit resulteert in schoonmaak werk voor de schoonmakers...

Nu vroeg ik mij af of dit terug te draaien is.
Zelf heb heb ik gedacht aan de gewoonte wet, want bewoners konden voorheen jaren lang vanuit de achterzijde naar binnen. Voor de verbouwing kon nota bene iedereen volgens deze route verplaatsen.

Ook heb ik gezocht in het bouwbesluit om naar fouten te zoeken in de transformatie.
De deur kan namelijk vanaf binnen niet door tegen de deur te drukken openen.
Daarnaast kan de deur ook niet vanuit twee richtingen geopend worden.
Ook staat aan de buitenzijde niet aangegeven dat het een nooduitgang betreft.

Het komt mij gewoon heel raar over dat zij deze verandering doorgevoerd hebben om een probleem op te lossen dat hier los van staat.
Met het geld dat besteed was kon namelijk ook een mooie deur mat geplaatst worden of konden er tegels geplaatst worden naar de betreffende ingang zodat er geen of in ieder geval minder natuurlijk goed naar binnen verplaatst wordt.

maandag 16 april 2018