Overpad

2 reacties

Mijn moeder heeft een koophuis dat grenst aan gemeentegrond. Wij zijn hier begin jaren '70 gaan wonen en hadden toen een hekje in de achtertuin. Vanuit dit hekje konden wij op het gemeenteplantsoen komen, langs ons huis lopen en naar de voorkant van de straat. Het gebouw aan de andere kant van het plantsoen, 30 m afstand, is een wijkcentrum.
Op voorstel van dit wijkcentrum is enige jaren geleden (wij weten niet hoe lang geleden) door dit wijkgebouw een groot hek zonder opening geplaatst op de plek van het eerdere hek met tuinhekje. Dit was beter voor haar ivm kans op inbraak, zei men en mijn moeder geloofde dat, als alleenstaande bejaarde. Zij heeft echter nooit definitief het overpad willen opgeven.
Het wijkgebouw heeft daarna aan de voorkant van de straat ook een hek tussen haar huis en wijkgebouw geplaatst.
Mijn moeder kon daarna niet meer bij de zijkant van haar huis, bijvoorbeeld om ramen te zemen. Ze wachtte steeds op de sleutel van dat hek, maar heeft die nooit gekregen.

Onlangs is zij overleden en nu zegt dat wijkgebouw dat daar geen sleutel van kan worden afgegeven. Zij hebben daar een volkstuintje aangelegd de afgelopen maand, terwijl mijn moeder in verpleeghuis lag. En daar mogen wij niet zomaar meer bij.
(Wel zit er ongeveer 1 m ruimte tussen het volkstuintje en de zijmuur van haar huis), zodat we inprincipe daar wel bij kunnen, maar we gebben geen vrije doorgang meer).
Wel zou kunnen worden afgesproken dat op bepaalde tijden een sleutel kan worden geleend.

Dit lijkt ons een grote beperking van de vrije doorgang aan de zijkant van het huis. Een volgende bewoner kan niet meer vanuit de achtertuin in de straat komen en ook niet vanuit de straat aan de zijkant van het huis. Mag dit zomaar?
Dit lijkt ons ook een belemmering / waardevermindering bij een verkoop van het huis.
Wat kunnen wij doen om het recht op vrije doorgang / overpad te waarborgen, ook voor volgende eigenaren / koper?

Aan de achterkant van het plantsoen staat ook een hek, we weten niet hoelang dit er al is.
Tijdens het verblijf van mijn moeder in verpleeghuis heeft dit wijkgebouw samen met de andere buren (die wisten van haar ziekbed) aan de achterkant van het plantsoen een poort gemaakt, dat kost 1000,- euro. Wij wisten van niets.
Daarvan zouden wij wel een sleutel kunnen krijgen. Maar vandaaruit kom je niet meer zo gemakkelijk aan de voorkant van haar huis, dat is een wandeling van een paar honderd meter.
Moeten wij aksepteren dat we alleen van die poort een sleutel krijgen?
Mogen zij eisen dat wij voir die sleutel betalen?

zondag 9 juli 2017